De când salvează vieți, o autosanitară din Brașov, de la punctul de lucru din Făgăraş, a parcurs 760.000 de km, ceea ce înseamnă că ar fi putut face o călătorie până la Lună („doar” 384.400 km ) și înapoi pe Pâmânt. Acum ambulanța a intrat în service, iar șoferul a primit o altă mașină, care are la bord 650.000 de kilometri, scrie Adevărul.
Autospeciala de la punctul de lucru Făgăraş a circulat pe drumurile nu foarte bune din judeţ nu mai puţin de 760.000 de kilometri, deşi norma de casare impusă de Uniunea Europeană este de 200.000 de kilometri.
Angajații fac glume pe seama acestu caz, spun că mașina a făcut ocolul Pământului de 19 ori, iar asta explică de ce are uşile şi pragurile ruginite, scaunele tocite, iar piesele de caroserie cedează pe rând.
După ce mașina a intrat în service, șoferul a primit una „nouă” cu doar 650.000 de km parcurși. Este din cauza că o mare parte din autospecialele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov sunt vechi, iar întreţinerea lor este mai scumpă decât achiziţionarea unora noi.
„Cam la 80 de autovehicule autosanitare ar trebui să fie în parcul activ al ambulanţei. Gândiţi-vă că, la un moment dat, se poate întâmpla să se declanşeze un plan roşu, să se întâmple o calamitate şi atunci avem nevoie de toate resursele. Autosanitarele, în special cele de la substaţiile aflate la distanţă faţă de reşedinţa de judeţ, parcurg un număr de kilometri mai mare”, a explicat David Levente, director SAJ Braşov.
În prezent, la Ambulanţa Braşov sunt în total 72 de autosanitare. Circa 20 nu mai pot fi reparate şi sunt trase pe dreapta, iar alte 25 sunt foarte vechi. Celelalte 27 sunt extreme de solicitate şi ajung în foarte scurt timp la un grad mare de uzură.