O altă viziune asupra curajului de care a dat dovadă Patriarhul Teoctist

O altă viziune asupra curajului de care a dat dovadă Patriarhul Teoctist
Foto: credinta-adevarata.ro

Numărul doi al Vaticanului, secretarul de stat Pietro Parolin, a efectuat o vizită la Moscova în ultimele zile. De patru ori a fost întrebat când va veni Papa Francisc în Rusia. De patru ori a fost răspunsul diplomatic ocolit.

Iar motivul este simplu, scrie Lelia Munteanu, pentru gandul.info: ”nu întreg Sinodul, nu tot clerul, nu toţi credincioşii sunt pregătiţi să-şi reprime prejudecăţile (ocolesc cu bună ştiinţă cuvântul ”ură”, deşi opozanţii, nu puţini, ai Sinodului Panortodox din Creta au criticat vehement deschiderea ecumenică spre ”papistaşi”)”.

La mijloc sunt mentalități care evoluează extrem de lent. Chiar și Patriarhul Kiril și președintele Vladimir Putin au fost în aceste zile țintele criticilor furibunde ale unor cercuri monahale fundamentaliste.

”Cu atât mai minunat, mai plin de curaj, în ciuda opoziţiei Bisericilor-surori, se arată acum a fi fost gestul Patriarhului Teoctist de a-l primi cu braţele deschise frăţeşte, în mai 1999, pe Papa Ioan Paul al II-lea, în prima şi singura vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă”, mai scrie Lelia Munteanu, pentru gandul.info.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`