Nutriționistul Cristian Mărgărit, după avertismentul chef-ului Adi Hădean despre pepeni: Nitrații din legume și fructe nu sunt periculoși, ci au efecte benefice (VIDEO)

Nutriționistul Cristian Mărgărit, după avertismentul chef-ului Adi Hădean despre pepeni: Nitrații din legume și fructe nu sunt periculoși, ci au efecte benefice (VIDEO)
Image by Kang-Rui LENG from Pixabay

Nutriționistul Cristian Mărgărit a comentat avertismentul chef-ului Adi Hădean în privința nivelului mare de nitrați din pepenii românești, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că prezența lor în fructe și legume nu este periculoasă, ci are efecte benefice.

Nutriționistul Cristian Mărgărit, pe B1 TV, despre nitrații din pepeni

„Trebuie să facem o diferențiere între nitrați, care sunt niște substanțe, cel puțin în aceste legume și fructe, provenite din îngrășăminte sau din apa care se folosește (…). Nu sunt periculoși în legume. Nitriții, în schimb, din mezeluri sunt o cu totul altă discuție (…). Pepenele în mod normal are undeva la 30 mg la 100 de grame. În schimb, să luăm sfecla sau spanacul. Au de zeci de ori mai mulți nitrați în mod natural, deci nu nitrații din pepene sunt problema”, a declarat nutriționistul.

„Am văzut că sunt oameni care testează cu tot felul de aparate, deci acești nitrați din legume, repet, spanac, sfeclă roși, care conțin de zeci de ori mai mult decât pepenele în mod natural, au beneficii pentru sănătate. Funcționează ca stimulatori ai oxidului nitric și vaso-dilatatori. Doar în situația în care nitriții, de exemplu, din mezeluri, o altă poveste, sunt încălziți și intră în reacție cu aminele, formează nitrozamine, care, da, sunt cancerigene și dau probleme”, a adăugat Cristian Mărgărit.

Cristian Mărgărit: Pesticidile pot să fie periculoase

„Deci nitrații poate doar la bebeluși sau persoane foarte sensibile și doar în cantități foarte mari pot reprezenta o problemă. Altfel, acești nitrați din legume și fructe nu sunt periculoși. Din contră, chiar au efecte benefice. Pesticidele, pe de altă parte, pot într-adevăr să fie periculoase, dar în special pe termen mediu și lung”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`