Nutriționist: „Sunt foarte multe care ne ajută să combatem oboseala, dar cel mai important lucru…”. Ce alimente oferă energie pe termen lung

Publicat: 12 03. 2025, 08:51
durere de cap oboseala
Foto: Pixabay

Astenia de primăvară este un fenomen caracterizat printr-o senzație persistentă de oboseală și lipsă de energie. Pentru combaterea acesteia, cea mai importantă este odihna, dar și alimentația, scrie Click.

Sfaturi de la nutriționist

„Sunt foarte multe care ne ajută să combatem oboseala, dar cel mai important lucru să nu uităm este – somnul. Dacă nu dormim între 6, 8 ore pe noapte nu o să ne ajute niciun aliment să combatem oboseala. Dar în momentul în care dormim, tot există cauze – stres, poluare, de aceea am adus alimente care ne ajută să combatem oboseala pe termen lung”, a spus nutriționistul Mario Popescu, în emisiunea „Vorbește Lumea”.

Conform nutriționistului, cele mai bune alimente sunt sardinele, carnea de pui, chefirul, carnea de vită și leguminoasele.

Sardinele conțin omega-3, care este un acid gras puternic și care ajută la reducerea inflamației din organism. Se recomandă consumul de 2-3 ori pe săptămână. Ele pot fi adăugate în salate ori mâncate ca atare.

Carnea de pui conține proteine, care combat oboseala. Ea stabilizează glicemia, previne creșterile bruște ale nivelului de energie și, implicit, oboseala, iritabilitatea și stresul.

Chefirul conține probiotice care hrănesc flora intestinală. Dacă flora intestinală este sănătoasă, atunci și sistemul imunitar va fi mai puternic.

Carnea de vită conține fier, care previne anemia. Se recomandă consumul o dată sau de două ori, într-o săptămână.

Leguminoasele conțin proteine, fibre și carbohidrați simpli, substanțe hrănitoare care nu afectează glicemia și asigură senzația de sațietate. Consumul leguminoaselor eliberează energia treptat pe parcursul zilei, previne iritabilitatea și stresul.

.