Nutriția și bunăstarea vitelor de lapte

Nutriția și bunăstarea vitelor de lapte

Bunăstarea animalelor depinde de mulți factori de mediu, printre care alimentația joacă un rol foarte important. Orice animal, inclusiv bovinele, este sănătos doar dacă își poate potoli setea și se hrănește adecvat, satisfacând astfel nevoile nutriționale legate de vârstă și mărime, starea fiziologică, nivelul de producție și condițiile climatice/de mediu, scrie petspoint.

Posibilitatea ca o bovină, crescută extensiv sau intensiv, într-un grajd cu adăpostire fixă ​​sau liberă, să se poată adăpa și se hrăni ori de câte ori dorește, este condiția necesară pentru garantarea bunăstării efective a animalului. O condiție necesară, dar nu suficientă, deoarece apa și rația pe care animalul trebuie să o aibă la dispoziție trebuie să fie calitativ bune și, a doua, corect formulate pornind de la furaje și concentrate sănătoase, lipsite de substanțe nedorite (de exemplu micotoxine, mucegaiuri) și dozate în proporţii de natură să asigure o alimentaţie echilibrată care să răspundă nevoilor animalului.

Un alt factor fundamental este structura fizică a rației, în practică conținutul său de fibre „lungi” capabile să exercite o funcție alimentară la nivel ruminal și intestinal: așa-numita „fibră eficientă fizic” a anglo-saxonilor (peNDF), constând din NDF din alimente ale căror particule sunt de cel puțin 4 sau, și mai bine, 8 mm. În acest fel vitele sunt forțate să mestece și să rumineze dieta câteva ore pe zi (8-12), producând saliva care este tamponul natural împotriva acidozei ruminale. O mare atenție așadar la furaj, în special furajele uscate (fân și paie), dar și silozul care, dacă este tocat, trebuie să mențină totuși o dimensiune a granulelor astfel încât să garanteze funcția alimentară și bunăstarea gastro-intestinală a animalului.

Atenție la tulburările metabolice

La vacile de lapte cu producție mare, amidonul este esențial pentru a asigura o energie fermentabilă rapid, dar aveți grijă să nu depășiți 27-28% substanță uscată și un raport amidon/NDF de 0,9, pentru a evita apariția acidozei subclinice sau chiar în general. Este recomandat ca încă de mici vițeilor să li se ofere lapte praf vitei vitaminizat.

Minerale și vitamine

Chiar dacă energia și proteinele sunt cei doi piloni ai nutriției animalelor, importanța mineralelor (macro și micro) și a vitaminelor nu trebuie subestimată pentru a asigura o stare de bine eficientă a animalului. Adesea mineralele și chiar mai multe vitamine lipsesc din alimentele conservate (fânul și silozul) sau uscate la temperaturi ridicate (multe concentrate). O deficiență de minerale/vitamine a materiilor prime individuale trebuie, așadar, remediată prin completarea dietei cu aceste principii nutriționale pentru a asigura acoperirea nevoilor relevante.

Spațiul de la iesle (min 70 cm pentru vaci și 50 pentru juninci) și numărul de iesle (una pe animal) de-a lungul căii de hrănire sunt extrem de importante pentru bunăstarea animalelor, în special a celor mai mici, mai mici și mai în vârstă.

Frecvența administrării dietei

Vițeii trebuie hrăniți de cel puțin trei ori pe zi, de preferință de mai multe, de exemplu prin sisteme automate de alăptare. Chiar și pentru vacile care alăptează, administrarea dietei de mai multe ori pe zi este benefică pentru bunăstarea animalului, nivelul de ingestie și producția de lapte. Încă o dată se aplică regula că, cu cât animalul este mai bun, cu atât produce mai mult și cu atât profitul fermierului este mai mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`