Numeroase produse făcute din plastic vor dispărea din magazinele din România
Ordonanţa privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului a intrat în vigoare joi. Începând cu 2 septembrie, mai multe produse din plastic vor dispărea de la rafturi după ce comercianţii epuizează actualele stocuri, potrivit Adevarul.
Ce produse din plastic nu vor mai fi găsite în magazine
Este vorba de beţişoare pentru urechi, tacâmuri (furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti), farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, beţe care se ataşează baloanelor sau care sprijină baloane, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac sau recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile şi capacele acestora.
De asemenea, anumite produse din plastic de unică folosinţă trebuie să poarte pe ambalaj, sau direct pe produs, atunci când sunt introduse în piaţă, un anumit marcaj. Acesta trebuie să fie clar, lizibil, să informeze consumatorii cu privire la prezenţa materialelor plastice în componenţa produsului şi care sunt opţiunile adecvate de gestionare a deşeurilor acestuia. Marcajul este obligatoriu de găsit pe absorbante, tampoane igienice şi aplicatoare de tampoane, şerveţele umede, produse din tutun cu filtre şi pahare pentru băuturi.
România a adoptat, cu ceva timp în urmă, printr-o Ordonanţa de Urgenţă, transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (Directiva 904/2019).
Actul normativ instituie inclusiv obligații cu privire la ambalajele produselor, cu aplicabilitate începând cu 03 iulie 2024.
Astfel, produsele din plastic de unică folosință precum recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic și recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
Începând cu 2025, PET-urile trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piața națională, iar începând cu 2030 trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 30 %.
Ordonanța introduce și conceptul de răspundere extinsă a producătorilor, ceea ce înseamnă că aceștia vor trebui să suporte o serie de costuri legate de ambalaje precum cele cu inforarea consumatorilor, cu colectarea deșeurilor sau cele de curățare a lor.