Tratament preferenţial pentru românii cu bani. Cei care îşi doresc ca ambulanţa să ajungă mai repede şi apoi să îi transporte la un spital din străinătate, trebuie să fie pregătiţi să plătească până la 3.000 de euro. Potrivit unei anchete a jurnaliştilor Cătălin Tolontan şi Mirela Neag, astfel de servicii există în Bucureşti.
În această speță apare și numele lui Gigi Becali. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București Ilfov a declarat că latifundiarul a suportat costurile pentru aducerea cu ambulanța a unui călugăr de la Salonic.
Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Gigi Becali a confirmat această informație, precizând că el consideră că astfel i-a salvat viața acelui călugăr.
”Eu le-am spus că orice problemă pe care o au călugării de pe Muntele Athos, să apeleze la mine. M-au sunat și mi-au spus că un călugăr e la un spital din Salonic și că este foarte grav și că vrea sa vină în România la un doctor, la un spital de aici. Am vorbit cu cineva și mi-a spus că se poate, s-a dus, l-a adus, am plătit factura. Am plătit 1.000 de lei cred. Cred că mai am factura. Anul ăsta s-a întâmplat. Mie mi-a trimis factura, am plătit factura. Mi se pare că suportă ceva statul, o diferență. Nu am înțeles bine, dar știu că mi-au trimis o factură și am plătit-o.
Am vorbit la telefon cu doamna Grasu. Mi-a lăsat numărul de telefon când m-am întâlnit cu dânsa la Spitalul de arși, după Colectiv.
S-a mai întâmplat și în alte cazuri, în Spania, în Franța, Italia, oameni pe care i-am adus de acolo, care trebuiau sa fie înmormântați și nu avea familia bani să îi transporte, dar nu mai știu exact cât am plătit.
Starea calugărului era foarte gravă, doctorii din Grecia au spus că nu mai au ce să-i facă. Eu cred că i-am salvat viața. Eu și cu doamna Grasu și cu ambulanța din România i-am salvat viața.
Eu zic că reglementarea asta e bună, din moment ce i-am salvat viața unui om, viața unui om nu are preț. (…) Acum, dacă ăsta este un lucru bun și poate salva vieți omenești, pentru ce noi vrem să facem dintr-un lucru bun un lucru rău? ”, a declarat Gigi Becali.
Numele lui Gigi Becali, în scandalul ambulanțelor
#DIRECT_ONE_4k78q7#
Întrebată dacă este reglementată această practică în România, Alis Grasu a răspuns că astfel de acțiuni nu sunt interzise de lege.
”Legea nu interzice acest lucru. La SABIF, din 2013, s-a ales calea cea mai bună pentru pacient și pacientul, aparținătorii sau oamenii de bine suportă contravaloarea carburantului care se folosește în afara țării, cazarea și diurna. Nu îmi aduc aminte cât a fost transportul respectiv, dar cred că a fost undeva la 2.000 de lei. Au fost documente justificative și bonul de schimb valutar. Ambulanțele au voie să facă transporturi asistate pentru pacienți critici”, a declarat managerul SABIF.
”Solicitările, în proporția cea mai mare, au fost de repatriere venite de la ministerul Sănățăii, pentru a aduce acasă persoane care au suferit accidente sau boli acute în afara granițelor țării și trebuiau repatriați. Sunt cazuri punctuale. Se adresează ministerului Sănătății sau în unele cazuri ministerului de Externe, care se ocupă de repatrieri. Sunt foarte puține cazuri care au apelat direct la noi”, a mai spus Alis Grasu.