Numărul românilor care îşi petrec vacanţele în străinătate, în creştere / Reprezentanții din turism: „Ar trebui să îşi descopere întâi ţara“

Publicat: 23 10. 2023, 23:34
Sursa foto: Shutterstock

Cu toate că prețurile tot mai ridicate și salariile mici din România reprezintă o provocare, tot mai mulți români aleg să plece în vacanțe peste hotare, conform statisticilor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, reprezentanții din industria turismului susțin că mulți dintre acești turiști nu au explorat în detaliu frumusețile și obiectivele turistice din țara lor natală, relatează Adevărul.ro.

„Păcat că mulţi români refuză să-și descopere întâi propria ţară”

Potrivit datelor INS, numărul românilor care au trecut granițele țării în primele cinci luni ale anului 2023 a crescut cu aproximativ 20,2% față de aceeași perioadă din anul anterior. Această creștere este semnificativă, dar pune în discuție tendința tot mai crescută a românilor de a alege vacanțele în alte țări.

Oamenii din turism susţin că românii aleg, în ultima perioadă, să meargă în străinătate, chiar dacă nu au descoperit încă frumuseţile României.

,,Pentru agenţiile de turism este foarte convenabil că românii aleg să îşi petreacă vacanţele în străinătate, deoarece turiştii cumpără, de multe ori, aceste pachete de la noi. Pentru vacanţele în ţară, planul poate fi făcut mult mai simplu, fără ajutorul agenţiilor de turism. Cu toate acestea, este păcat că mulţi români refuză să descopere propria ţară, să vadă frumuseţile României. Avem turişti care nu au vizitat cele mai importante obiective din România dar care au vizitat foarte multe dintre capitalele Europei. Este păcat că românii nu mai pun preţ pe valorile ţării”, a precizat Bogdan Diaconu, agent imobiliar din Iaşi.

Creșterea turismului intern în România

Cu toate că un număr semnificativ de români aleg să petreacă vacanțele în străinătate, numărul turiștilor care vizitează România este în creștere. În primele cinci luni din 2023, peste 4,3 milioane de sosiri au fost înregistrate în structurile de primire turistică din țară, reprezentând o creștere de aproximativ 20,4% față de aceeași perioadă a anului 2022, conform datelor INS. De asemenea, 16,8% dintre acești turiști sunt străini.