Numărul mic de persoane care au participat la referendum ridică serioase semne de întrebare despre cum a reușit Coalitia pentru Familie să strângă peste 3 milioane de semnături

Publicat: 07 10. 2018, 22:46

Referendumul pentru redefinirea familiei a fost invalidat. La urne s-au prezentat 20,41% dintre românii cu drept de vot, adică3.731.704 depersoane, iar pentru validarea consultării populare era nevoie de o prezență de cel puțin 30%.

Datele anunțate de Biroul Electoral Central ridică astfel semne de întrebare cu privire la modul în care reprezentanții Coaliției pentru familie au reușit să strângă cele trei milioane de semnături pentru validarea inițiativei cetățenești de schimbare a definiției familiei din Constituție.

Asta pentru că, în aceste condiții, ar însemna că la referendum s-au prezentat cei care au semnat inițiativaplus alte câteva mii de români, ipoteză greu de susținut.

În context, amintim că reprezentanții USR care strâng semnături pentru inițiativa #fărăpenali au susținut că procedura este una complicată, că primăriile nu cunosc procesul de validarea a semnăturilor pentru o inițiativă cetățenescă, că multe semnături sunt respinse și că la nivel local, Coalița pentru familie nu este cunoscută. Pe de altă parte, reprezentanții Coaliției pentru familie nu s-au plâns niciodată că semnăturile le-ar fi respinse. Astfel, se pune întrebarea dacă a verificat cineva cu adevărat semnăturile și CNP-urile de pe liste.

În contextul tuturor acestor neclarități, amintim că organizația cunoscută drept Coaliţia pentru Familie, cea care a cerut organizarea referendumului pentru definirea familiei este sprijinită puternic de grupuri de interese neo-protestante din SUA, iar activitatea acesteia datează încă din anul 2005, potrivit unei analize publicate de Adevărul.

Unul dintre ”părinții spirituali” ai Coaliției pentru Familie este avocatul și pastorul american de origine română Peter Costea care, încă din 2005 a început să aibă întâlniri, în România, cu un grup de pastori neo-protestanți pentru a le oferi consultanță cu privire la adoptarea, în țara noastră, a unei legi privind interzicerea căsătoriilor gay. În același timp, Costea s-a adresat mai multor organizații conservatoare din SUA și Marea Bitanie pentru a veni în sprijinul inițiativei din România. Printre acestea, Lawyers Christian Fellowship (astăzi denumită Christian Concern), Rutheford Institute şi Alliance Defense Fund (între timp devenită Alliance Defending Freedom), ai căror reprezentanți au participat, de altfel, în acest an, la o conferință a Coaliției pentru Familiei.

În 2006, a apărut o inițiativă cetățenească prin care se cerea modificarea articolului 48 din Constituţie, în sensul în care să fie permisă doar căsătoria între un bărbat şi o femeie, iar poligamia să fie interzisă.

În 2007, demersul de modificare a legii fundamentale a fost sprijinit de din ce în ce mai multe organizații religioase, printre care Mitropolia Moldovei, atunci păstorită de actualul Patriarh Daniel, Uniunea Creştină Baptistă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Creştină după Evanghelie, Biserica lui Dumnezeu Apostolică – Cultul Penticostal, dar și de partidul extremist Noua Dreaptă.

Inițiativa cetățenească de modificare a Constutuției a fost respinsă însă de CCR.

Ulterior, Peter Costea a pus bazele Alianţei Familiilor din România (AFR) o organizaţie construită „pe modelul [organizaţiilor americane] Family Research Council, Focus on the Family, ADF”, după cum chiar Costea preciza.

Iar în anul 2013 apare aşa-zisa Coaliţie pentru Familie şi Constituţie care a reacționat puternic atunci când s-a propus introducerea în Constituție a unui articol privind non-discriminarea, care să includă şi criteriul orientării sexuale. Acela a fost momentul de unde a pornit inițiativa cetățenească ce a devenit astăzi subiectul referendumului pentru redefinirea familiei.

Iar în campania pentru referendumul de pe 6 și 7 octombrie s-au implicat activ patru organizații conservatoare americane care sprijină Coaliția pentru Familie.
Este vorba despre ADF International, Liberty Counsel, the World Congress of Families (WCF) și European Center for Law and Justice (ECLJ), potrivit unei investigații a Southern Poverty Law Center, un ONG american specializat în apărarea drepturilor civile.

În același timp, ancheta citată a scos la iveală faptul că cel puțin trei dintre aceste organizații au trimis Curții Constituționale opinii cu privire la inițiativa cetățenească de redefinirea a familiei.