Numărul de cazuri de tuse convulsivă a crescut semnificativ, în România, în primele 4 luni ale acestui an. Doi bebeluși au decedat. Ce recomandă specialiştii populaţiei
În total, 112 persoane au fost diagnosticate cu tuse convulsivă, în România, în primele patru luni ale acestui an.
Cazurile au crescut semnificativ anul acesta, comparativ cu anul 2023, când au fost înregistrate doar 16 cazuri, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019), informează Institutul Naţional de Sănătate Publică, conform Agerpres, citat de G4Media.
Doi sugari au decedat din cauza tusei convulsive
De asemenea, de la începutul acestui an și până acum, au fost înregistrate două decese, și anume, doi sugari au murit.
„În contextul creşterii incidenţei tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019). Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari”, a transmis sursa citată.
Cazurile de tuse convulsivă au fost înregistrate în 22 judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.
Ce recomandă specialiştii populaţiei
Un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare, a mai informat INSP.
„Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin”, afirmă INSP.
Specialiştii recomandă populaţiei:
* prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive: accese de tuse intense şi prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);
* vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor;
* vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei;
* vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;
* promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care aşteaptă un nou-născut, atât părinţii, cît şi bunicii şi fraţii sugarului să fie vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare sau recomandărilor pentru adulţi).
„Amintim că prin Ordinul MS nr. 3120/2023 vaccinul pentru categoriile menţionate la pct. 3. şi 4. este compensat 100%”, a informat INSP.