Numărul cazurilor de infecții respiratorii crește semnificativ: aproape 100.000 de români au ajuns la medic în ultima săptămână. Ce recomandă specialiștii

Publicat: 16 12. 2022, 11:15
Actualizat: 16 12. 2022, 11:59
Foto: Pixabay

Aproape 100.000 de infecții respiratorii acute au fost înregistrate în România în săptămâna 5-11 decembrie, potrivit unui raport publicat joi, 15 decembrie, de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Este vorba despre o creștere cu peste 25.000 de cazuri comparativ cu săptămâna anterioară, evoluție care are legătură cu scăderea temperaturilor, precum și cu o mai mare agresivitate a virusurilor.

Numărul de infecții respiratorii înregistrate în România crește semnificativ

„La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 95.083, comparativ cu 69.699 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (numărul scăzut, posibil datorat subraportărilor din perioada zilelor libere naționale)”, anunță INSP.

De asemenea, potrivit aceluiași raport, în același interval au fost raportate 1.002 cazuri de gripă, față de 822 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară.

Medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, a explicat care este cauza înmulțirii infecțiilor respiratorii.

„Avem o schimbare a temperaturii, vremea s-a răcit. Sezonul gripal a început mai repede în acest an. Și avem și o agresivitate crescută a virusurilor, nu doar transmiterea lor mai rapidă, dar și simptomatologia mai evidentă”, a declarat aceasta, potrivit Libertatea.

Întrebată dacă această evoluție este legată și de faptul că în perioada pandemiei oamenii au respectat o serie de reguli de protecție, măsuri care nu se mai aplică acum, Beatrice Mahler a precizat: „Se discută mult despre această posibilitate. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra existenței la nivel internațional a creșterii nivelului de stres, a anxietății și a depresiei. Asta duce la un somn profund afectat. Somnul incomplet și de calitate inadecvată, un nivel de stres crescut duc la scăderea imunității. Este o legătură directă, tot mai frecvent precizată în studii și poate fi o cauză a scăderii imunității și a numărului mare de infecții virale”.

În același timp, medicul vorbește și despre o particularitate pe care a remarcat-o la infecțiile respiratorii din acest sezon. Este trist să vezi că un pacient care a trecut prin COVID și este vaccinat nu se simte bine și, când faci analizele, vezi că are o tumoră. Așa se întâmplă și la gripă, dar la gripă este specifică dubla pneumonie.

La rândul său, referindu-se la datele anunțate astăzi de INSP, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din București, a declarat  că la institut se prezintă zilnic aproximativ 300 de persoane cu infecții respiratorii.

„La «Matei Balș» sunt aproximativ 300 de prezentări pe zi, ceea ce înseamnă și infecție cu SARS-CoV-2, și celelalte afecțiuni. De aici, cam 10% au nevoie de internare, iar cazurile grave sunt undeva la nivel de 5% din toate cazurile și sunt, în general, persoane cu boli asociate, persoane în vârstă, copii mici”, spune dr. Marinescu.

„E adevărat că dintre ele se selectează și cazuri grave, cu complicații pulmonare și nu numai. Foarte important este de luat în calcul cât de vulnerabil este pacientul, indiferent de vârstă, dacă are afecțiuni cronice, pacienții supraponderali, cei care au un sistem imunitar dezechilibrat – aceștia au o probabilitate mai mare de a face complicații”, adaugă directorul medical de la „Matei Balș”.

Și în cazul copiilor, numărul de infecții se menține ridicat

Ți în cazul copiilor, numărul de infecții respiratorii se menține ridica. Raluca Alexandru, purtătoare de cuvânt a Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală, a declarat pentru ziar că, în fiecare zi, la unitatea de primiri urgențe se prezintă peste 350 de pacienți.

„În general, sunt internări cu viroze, cam 20-25 de copii pe gardă și în funcție de numărul de locuri pe care îl avem disponibil. Garda, de obicei, se termină cu toate locurile ocupate și a doua zi încercăm să mai externăm dintre cei care sunt bine pentru a face loc altora. Predomină afecțiunile respiratorii – virusul sincițial respirator, gripa. COVID-ul este mult mai rar”, a precizat medicul.

Cei mai afectați sunt sugarii și copiii cu vârste mai mici de trei ani, mai spune Raluca Alexandru, explicând că „ei necesită și internare din cauza riscului pe care îl au din cauza imunității mai scăzute și a faptului că sunt mai expuși complicațiilor. În general, cazurile sunt medii, ca nivel de complicații, cele mai multe dintre ele nu necesită oxigen, dar necesită o urmărire mai atentă”.

În acest context, medicii recomandă respectarea unor măsuri de protecție asemănătoare cu cele din cei doi ani de pandemie.

„Probabil că măsurile de precauție pe care le-am luat în perioada pandemiei ar trebui reamintite în acest moment publicului, pentru că este normal, atunci când ești bolnav, să-i protejezi pe cei din jurul tău, să-ți pui o mască sau mai bine să eviți să mergi la locul de muncă dacă ești bolnav, pentru că și gripa, și virusul sincițial respirator se transmit ușor”, precizează Beatrice Mahler.

„Pentru persoanele la risc se recomandă vaccinarea, care poate fi virală – antigripală, dar avem și o formă de vaccin împotriva infecțiilor bacteriene, care este recomandată persoanelor la risc. Aceasta nu este neapărat sub formă de injecție, ci sub formă de tablete”, mai spune managerul Institutului „Marius Nasta”, care insistă și asupra unor reguli de igienă generală, precum alimentația corectă și odihna.

„Măsurile care previn infectarea nu țin de nicio obligativitate, sunt lucruri pe care ar trebui să le știm noi toți. În pandemie am avut tot timpul să le învățăm”, a spus și medicul Adrian Marinescu.