La mai bine de 12 ore de când Italia a devenit în întregime ZONĂ ROȘIE, autoritățile din România consideră în continuare majoritatea regiunilor din această țară ZONĂ GALBENĂ / Care este diferența în privința carantinei
EXCLUSIV ONLINE // La mai bine de 12 ore după ce Italia a declarat că toată țara devine ZONĂ ROȘIE, adică intră în carantină, oficialii români nu au actualizat corespunzător zonele externe din care se impune carantina instituționalizată. Astfel cei care vin din nordul Italiei intră în carantină instituționalizată, dar cei care vin din restul Italiei vor intra doar în carantină la domiciliu. Practic, România consideră sudul Italiei în continuare ZONĂ GALBENĂ, deși Guvernul italian a anunțat că toată țara devine ZONĂ ROȘIE.
În Italia, doar luni au fost 1.797 de cazuri confirmate și 97 de noi decese. Numărul total al îmbolnăvirilor a depășit 9000 de cazuri și 463 de persoane și-au pierdut viața din cauza epidemiei de coronavirus.
”Unii intră în carantină, unii intră în autoizolare, depinde din ce zonă vin. Se ia în funcție de actualizarea listelor, sunt pe site-ul Centrului Național pentru Supraveghere și Control al Bolilor Trasmisibile și avem aici lista regiunilor și localităților din zona roșie și galbenă.
Zona roșie se carantinează 14 zile și aveți exact regiunile din Italia, regiunea Lombardia, Veneneto cu localitățile respective, Emilia-Romagna, Piemont cu localitățile respective, și aveți și zona galbenă, provincii din China, celelalte localități din Italia, Iran întreaga țară, județe și localități din Coreea de Sud, districtul Remania de Nord, Westfalia, zona galbenă autoizolare la domiciliu 14 zile. Sunt liste actualizate la zi” a declarat pentru B1.ro marți, în jurul orei 11:30, Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.
Lista actualizată de autoritățile române a zonelor roșii și galbene poate fi accesată AICI
Guvernul italian a extins restricţiile de călătorie impuse deja Lombardiei la nivelul întregii țări, tranzitul fiind posibil doar pentru „nevoi dovedite profesionale” sau pentru „nevoi serioase legate de sănătate sau familie”.
Măsurile fuseseră deja impuse la nivelul Lombardiei (cea mai afectată regiune) şi la nivelul altor 14 regiuni. Iar ele vor împedica, practic, circulaţia persoanelor dintr-o regiune în alta sau dintr-o municipalitate în alta, cu excepţia a două situaţii: serviciul şi „nevoile serioase legate de sănătate sau familie”.
Restricţiile, care practic instituţie carantină la nivel naţional, vor intra în vigoare de marţi și vor rămâne în vigoare până pe data de 3 aprilie.
Italia este statul cu al doilea cel mai mare număr de infectări din lume şi cu cel mai mare număr din Europa.
Comparativ cu ziua de duminică, Italia a înregistrat 1.797 428 de noi cazuri de infectări şi 97 decese.
În ceea ce privește situația din România, bilanțul infectărilor a ajuns la 17 persoane. Cinci dintre acestea au fost declarate vindecate. Cei 12 români infectați cu COVID-19 sunt internați în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova, starea lor generală fiind bună.
Ultimii doi pacienți confirmați sunt o femeie de 73 de ani din Buzău și un bărbat de 60 de ani din București.
Potrivit celor mai recente date ale Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României se află în carantină 52 de persoane, în timp ce alte 11.235 se află în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.
Totodată, autoritățile au atras atenția cu privire la respectarea regulilor, precizând că, până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.