"NU mai vorbim acum de ACUZAȚII lipsite de credibilitate! Chiar și Dan Tapalagă o critică pe Kovesi!
Jurnalistul Dan Tapalăgă, cunoscut pentru pozițiile sale pro-DNA și justiție, a lansat duminică un atac dur la adresa instituției și a lui Kovesi în contextul scandalului din prezent, atrăgând atenția că DNA este într-un "risc de implozie internă".
Scandalul actual din DNA a început după ce RomâniaTV a difuzat o înregistrare cu Laura Codruța Kovesi în care aceasta le cere procurorilor "să decapeze instituțional" pentru a ajunge la "domnul premier" într-un "dosar cu case". De asemenea, Kovesi a cerut revocarea a doi procurori din DNA, iar aceștia sesizează CSM privind abuzuri.
"Revocarea celor doi din functii are loc pe fondul unor tensiuni fara precedent in interiorul institutiei. Pe data de 18 iunie, RTV a difuzat inregistrarea unor discutii intre procurori si sefa DNA, iar a doua zi Kovesi a dispus o ancheta interna. Mai multi procurori au fost pusi sa dea declaratii si sa se supuna unui test poligraf, insa unii ar fi refuzat considerand procedura umilitoare. Printre acestia s-ar fi numarat si procurorii Doru Tulus, Mihaela Moraru si Nicolae Marin. Toti trei au facut pe data de 26 iunie o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva sefei DNA, acuzand-o ca-si exercita functia cu rea credinta. Aici mai trebuie precizat ca testul poligraf nu este recunoscut ca mijloc de proba, dar poate reprezenta un indiciu privind savarsirea unor fapte.
Cererile de revocare s-au suprapus, asadar, peste acest scandal intern care a zguduit DNA din temelii. Niciodata nu s-a mai intamplat ca procurorii sa se inregistreze intre ei pentru a-si plati polite. Nu este clar totusi cine a inregistrat sedinta din luna martie, la care au participat, potrivit surselor HotNews.ro, circa 20 de procurori anticoruptie si care s-a tinut in sediul institutiei. Teoretic, participantii la sedinta nu sunt singurii suspecti, chiar daca in afara de procurori n-au fost de fata alte persoane.
Cei revocati din functii considera ca sunt victimele unui act de razbunare din partea sefei lor. Neoficial, procurorul Tulus este suspectat ca ar fi realizat inregistrarea. In baza acestei convingeri Kovesi ar fi actionat impotriva lui inainte de finalizarea anchetei si i-ar fi dat afara inclusiv ofiterul de politie judiciara cu care lucra", afirmă Tapalagă într-un editorial în Hotnews.
Jurnalistul atrage atenția că acest scandal este unul crucial pentru viitorul șefei DNA, deoarece acum nu mai este vorba de acuzații lansate de persoane cu interes să atace justiția pentru că sunt cercetați ci un scandal intern care poate duce la distrugerea instituției.
"Razboiul intern a izbucnit la cateva zile dupa ce ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inceperea unui control referitor la managementul DNA. Pe langa scandalul intern, mai multi procurori anticoruptie au parasit in ultimele zile institutia. Altii fac obiectul unei cercetari disciplinare la sesizarea Luju. Toate aceste framantari interne ii ofera ministrului justitiei motive pentru a solicita revocarea conducerii DNA.
Este cel mai greu moment pentru Laura Codruta Kovesi din ultimii ani. Riscul de implozie interna este real. Nu mai vorbim acum de acuzatii lipsite de credibilitate formulate de moguli de presa sau politicieni, ci de o lupta fratricida. Conflictul din interior reprezinta bomboana pe coliva, se adauga unul lung sir de scandaluri si atacuri. DNA a ajuns in runda a 12-a, nu mai are nici energia, nici capacitatea institutionala din trecut.
Politicienii in Parlament pe de-o parte, Curtea Constitutionala pe de alta parte, au slabit treptat puterile institutiei. Atmosfera interna s-a degradat, ultimele evenimente i-au bulversat si mai tare pe procurori. Greu de spus acum in ce fel va iesi Laura Codruta Kovesi dintr-un scandal care submineaza institutia din interior si mai ales, daca va mai reusi sa mearga mai departe ca si cum nu s-a intamplat nimic", precizează Tapalagă.