„Nu e tradiția noastră”: Suedezii cer să li se interzică taților să-și predea fiicele mirese la altar după modelul din filmele americane

„Nu e tradiția noastră”: Suedezii cer să li se interzică taților să-și predea fiicele mirese la altar după modelul din filmele americane
Sursa Foto: Unsplash.com

Popularizată de Hollywood și chiar de nunta prințesei moștenitoare a Suediei, „predarea” mireselor de către tați la altar prinde putere. Acum luteranii vor să oprească această modă, arată The Guardian.

Tradiția preluată din filmele americane este patriarhală

De la concediu parental egal și un parlament aproape echilibrat în funcție de gen, Suedia este în multe privințe un lider mondial în feminism.
În mod tradițional, în biserica suedeză, care este luterană, mirii merg pe culoar împreună, mai degrabă decât mireasa să fie însoțită de tatăl ei, așa cum este adesea cazul în Marea Britanie și SUA.

Dar în ultimii ani – poate inspirate de Hollywood și de rețelele sociale – mai multe femei suedeze cer să fie „predate” mirilor, la altar, de către tații lor.

Problema pe care unii suedezi o descriu drept „tradiția de la Hollywood” se discută de ceva vreme – mai ales din 2010, când prințesa moștenitoare a Suediei, Victoria, a decis să fie parțial plimbată pe culoarul bisericii de tatăl ei, regele Carl Gustaf.

Aproximativ 10% dintre mirese merg pe culoarul spre altar fie cu mama, fie cu tatăl lor

În ultimele zile, dezbaterea a reapărut, după ce a fost depusă o moțiune la ședința din toamnă a bisericii suedeze pentru a interzice obiceiul ca tații să-și predea fiicele la altar. Sara Waldenfors, un pastor din Nylöse, Göteborg, care împreună cu Jesper Eneroth a înaintat propunerea de interdicție, a spus că nu se poate scăpa de simbolismul patriarhal.

„Tendința relativ nouă conform căreia tatăl plimbă mireasa pe culoar și o predă noului ei soț nu este în tradiția noastră bisericească”, a spus ea pentru Observer. „Chiar dacă scena pare plăcută de viitoarele cupluri, nu putem ignora ceea ce simbolizează: un tată predă o fecioară minoră noului ei tutore.”

Conform tradiției suedeze, mirii merg împreună pe culoar. În prezent, decizia dacă o mireasă poate sau nu să meargă pe culoar cu tatăl ei aparține preoților individuali.

Aproximativ 10% dintre mirese merg pe culoarul spre altar fie cu mama, fie cu tatăl lor. Chestiunea a provocat dezbateri pentru că a atins două valori importante suedeze: egalitatea de gen și libertatea individuală de alegere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`