Noul guvernator al Deltei Dunării, despre reacția autorităților la actele de braconaj: „Şmecherul e foarte greu de prins, noi avem motoare de 100 de cai putere, iar el de 300“

Publicat: 07 02. 2022, 13:05
Foto simbol: Pixabay

Teodosie Gabriel Marinov, noul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă Rezervația și mai ales despre fenomenul braconajului.

Principalele probleme din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Întrebat de publicația Adevărul care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă Rezervaţia, noul guvernator a răspuns: „Multe. Dacă vorbim numai de colmatarea canalelor nu trebuie să ne mire lucrul acesta: delta este un ecosistem în continuă transformare. Dunărea a adus aluviuni de-a lungul timpului şi toate acestea nu fac decât să se depună.

Practic, aşa a fost şi creată această zonă. Fie că vrem, fie că nu vrem, oricum Delta va lucra în timp. Putem să întârziem acest proces. Dacă ne referim doar la Lacul Fortuna, putem să îl dragăm şi să-l mai păstrăm încă 20 – 30 – 50 de ani, dar procesul de colmatare a lui va continua în secunda următoare scoaterii dragelor de acolo, pentru că acesta este cursul firesc al fiecărui lac. Orice lac va ajunge să fie o pădure. În copilăria mea, pescarii dădeau la hârleţ să decolmateze canalul”.

Guvernatorul Deltei, despre fenomenul braconajului

Teodosie Gabriel Marinov a mai spus că „balta nu mai are peşte din câteva motive”, principalul ținând influența omului.

„Să ştiţi că în deltă există un număr fix de pescari. Aceştia nu pot pescui nici mai mult nici mai puţin, dar sunt alte forme de pescuit care nenorocesc fauna piscicolă. Sunt unii care ziua sunt pescari, iar noaptea braconieri. (…)

Şmecherul este foarte greu de prins, în măsura în care noi avem echipamente dotate cu motoare de 15 – 100 de cai putere, iar el are bărci cu motoare de 300 de cai putere”, a mai spus noul guvernator al Deltei.

„Braconajul nu este un fenomen atât de răspândit. Cei mai mulţi pescari sunt corecţi. Nu trebuie să le spun eu că este prohibiţie ca ei să nu arunce scula în apă. Ştiu că, dacă distrug puietul, nu vor mai avea peşte nici anul următor, nici peste 20 de ani. Cei mai mulţi sunt astfel de oameni. Că printre ei sunt elemente dornice de îmbogăţire imediată în mod ilicit nu neg lucrul acesta. Efectele pe care demersurile acestor oameni le au în fauna piscicolă sunt extrem de distructive. Ceea ce folosesc la pescuitul ilegal distruge de la puietul de câţiva milimetri la somnul de sute de kilograme”, a mai spus Teodosie Gabriel Marinov.