Noul Cod rutier, votat în Plenul Senatului: Permisul devine obligatoriu pentru conducătorii de mopede

Noul Cod rutier, votat în Plenul Senatului: Permisul devine obligatoriu pentru conducătorii de mopede
Foto: bzf.ro

Conducătorii de moped vor avea nevoie de acum de permis de conducere, pentru a ieşi în trafic. Permisul devine obligatoriu după ce în Plenul Senatului s-a adoptat proiectul de lege prin care este modificat Codul rutier. În plus, au fost ridicate şi limitele minime de vârstă, pentru a putea conduce un moped.

Proiectul de lege a trecut de Senat cu 84 de voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” și 3 ”abțineri”.

Modificarea Codului rutier urmăreşte ca în trafic să iasă doar cei care şi-au însuşit cunoştinţe teoretice şi au deprins abilităţi practice pentru a putea obţine un permis de conducere.

În plus, şi limita minimă de vârstă va fi ridicată. Din ianuarie 2013, un motor din categoria A2 va fi condus doar de cei care au o experienţă de conducere de cel puţin doi ani, dar şi 20 de ani împliniţi. Pentru motoarele din categoria A, limita de vârstă este de 24 de ani. Mai mult, adolescenţii de 16 ani vor putea conduce doar mopede din categoria AM, A1 şi B1.

Modificarea Codului rutier vine în contextul în care, în ultimii doi ani, numai conducătorii de mopede au produs peste 5 mii de evenimente rutiere. Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape 6.000 au suferit vătămări corporale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`