Noua metodă de escrocherie, prin care românii rămân fără bani în cont, de sărbători. Ce recomandă experții în securitate cibernetică
Printr-un mesaj postat marți pe rețelele de socializare, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra diferitelor tactici pe care le-ar putea folosi hackerii, în următoarea perioadă, pentru a sustrage bani de pe cardurile românilor. În perioada sărbătorilor, atunci când numărul tranzacțiilor online este în creștere, atacatorii profită de faptul că oamenii sunt în căutare de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion și trimit linkuri victimelor către site-uri false, de unde sustrag datele sensible.
„În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion. Aceste tactici includ utilizarea de link-uri care redirecţionează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare şi alte informaţii sensibile de la potenţialele victime
Pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit ‘reduceri incredibile’, ‘oferte de nerefuzat’ sau ‘premii garantate’. Bineînțeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoționeze și să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, a transmis, DNSC, într-o postare pe Facebook, marți.
Sfaturile experților în securitate cibernetică pentru a ne proteja
Specialiștii vin cu o serie de sfaturi pentru a evita o reuși să ne protejăm în fața unor astfel de atacuri, mai ales că în această perioadă, numărul fraudelor de acest gen este mai mare decât în oricare alta din an. Aspectele cărora trebuie să le acordăm o importanță deosebită sunt:
- Evitarea accesării linkurilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Este indicată folosirea unei soluții de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
- Verificarea existenței unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căreia se desfăşoară campania.
- Verificarea datei la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.