Noua lege a Sănătății, în dezbatere publică: Vezi ce modificări importante s-au făcut

Noua lege a Sănătății, în dezbatere publică: Vezi ce modificări importante s-au făcut
Foto: evz.ro

Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale, se arată în poiectul noii Legi a sănătăţii. În prezent, acestea consumă mai mult de o treime din bugetul de medicamente.

În acest mod se va stabili anual, prin negociere între Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice, numărul total al pacienţilor ce vor fi trataţi cu suma disponibilă pentru aceste programe.

Depăşirea numărului de pacienţi ce pot fi trataţi va putea fi făcută cu suportarea costurilor de către producători. Acest număr suplimentar de pacienţi trataţi va fi luat în calcul pentru negocierea următorului contract. Astfel, va creşte cota bugetară alocată companiilor care tratează pacienţi în plus faţă de numărul stabilit pentru plată din fonduri publice.

„Acolo unde se pretează, plata se va face doar în funcţie de atingerea anumitor parametri/ rezultate agreaţi în contract , se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului.

„Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta – prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere – şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei”, a spus Traian Băsescu.

Bolile grave: diabetul, cancerul sau HIV-SIDA rămân în continuare în gesionarea Ministerului Sănătăţii iar bolnavii vor avea acces la tratament indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.

Cei care vor avea dreptul la asigurare, fără să plătească taxele la bugetul Casei de Asigurări sunt copiii şi tinerii până la 26 de ani incluşi în programe sociale, dar şi persoanele fără venituri, din rândul gravidelor sau al celor cu handicap.

Noul proiect de lege le impune asiguratorilor privaţi sa încheie în mod nedescriminatoriu contractele de asigurari, indiferent de vârsta, criterii etnice, religioase şi de orientare sexuala, indiferent de mediul de provenienta si de gradul de risc al bolii pacientilor.

Oamenii mai pot beneficia de asemenea de un pachet suplimentar de servicii, pe lânga cele incluse deja, pentru care vor plati în plus. Persoanele neasigurate vor beneficia totuşi de servicii medicale în caz de urgenţă. Medicii sunt nemulţumiţi de noile modificări.

Medicii de familie vor putea fi angajaţi şi de asemenea vor putea colabora cu medicul de specialitate, potrivit noului proiect. Doctorii spun însă că legea nu ar aduce nimic nou.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`