Noua lege a pensiei: Ce se întâmplă cu sporurile! Milioane de români sunt direct afectați: Vezi dacă ești pe listă…

Noua lege a pensiei: Ce se întâmplă cu sporurile! Milioane de români sunt direct afectați: Vezi dacă ești pe listă...

Noua legea pensiilor conţine şi prevederi referitoare la recalcularea pensiilor, în funcţie de salariile pe care le-au avut foştii angajaţi înainte de anul 2001.

„La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după ca, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat”, se arată la art. 151 al actului normativ.

Potrivit acestuia, venitul lunar se dovedeşte cu adeverinţă, în cazul în care pensionarul nu poate face dovada venitului lunar urmând să se folosească salariile brute sau nete înscrise pe carnetul de muncă.

„Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar (…) beneficiază de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001, cu 10%”, se precizează în lege.

Salariile care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt „salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel, scrie adevărul.ro: salariile brute, până la data de 1 iulie 1977; salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991 și salariile brute, de la 1 ianuarie 1991.

În ceea ce priveşte sporul de vechime, acesta este stabilit pe perioade, în funcţie de vechime:

a) pentru perioada 1 martie 1970 – 1 septembrie 1983: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani; 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani; 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 ani; 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 ani;

b) perioada 1 septembrie 1983 – 1 aprilie 1992: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3 – 5 ani; 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani; 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani; 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 ani; 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;

c) perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001: cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul de a certifica aceste date.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”