Nou studiu despre o viață sănătoasă. Petrecerea de mai mult timp într-un cadru natural poate influența alimentația

Publicat: 13 05. 2024, 12:05
Actualizat: 13 05. 2024, 13:35
Sursa Foto: Freepik.com

Un proiect academic ilustrativ susține că a găsit o legătură directă între activitatea în aer liber și modul în care aceasta poate influența obiceiurile alimentare sănătoase.

Legătura dintre stilul de viață în aer liber și alimentația sănătoasă

Toată lumea știe cât de frumos este să petreci o zi afară, bucurându-te de natură, mai ales când soarele strălucește. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, beneficiile de a vă bucura de soare nu se opresc aici, deoarece a fi una cu mediul înconjurător și a participa la activități în aer liber vă poate determina să luați decizii mai sănătoase privind un stil de viață – în special atunci când vine vorba de mâncare.

Un studiu condus de Institutul European de Administrare a Afacerilor, altfel cunoscut sub numele de INSEAD, a constatat că petrecerea timpului într-un cadru natural tinde să determine oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase imediat după, scrie The Foscus.

Scopul cercetării a fost să investigheze modul în care petrecerea timpului în aer liber ar putea influența oamenii să facă alegeri mai sănătoase pentru un stil de viață.

Publicat în revista Communications Psychology, studiul a sugerat că „petrecerea timpului într-un cadru natural, cum ar fi plimbarea într-un parc (față de străzile orașului) sau simpla vizionare de verdeață în afara ferestrei (față de o priveliște urbană), îi determină pe oameni să facă alegeri alimentare mai sănătoase după aceea”.

Cum a funcționat studiul

Pentru a investiga legătura dintre activitatea în aer liber și alimentația sănătoasă, INSEAD a luat o mulțime de participanți și i-a împărțit în două grupuri. Un grup a fost rugat să facă o plimbare de 20 de minute printr-un parc, în timp ce celălalt a mers pe străzile aglomerate din centrul Parisului.

Fiecărui grup i sa oferit apoi un bufet constând din alimente sănătoase și mai puțin sănătoase. S-a constatat că, în timp ce ambele grupuri au consumat cantități similare de alimente, grupul care s-a plimbat prin parc a mâncat un raport sănătos/nesănătos de aproximativ 70/30, în timp ce grupul din oraș a optat pentru alimente mai nesănătoase, la un raport de 39. /61.

Într-un experiment suplimentar, participanții au fost plasați într-o cameră de hotel și li s-a cerut să comande room service. Un grup a fost plasat în camere de hotel din care puteau vedea natura, în timp ce celălalt grup s-a așezat în camere cu vederi obscure sau simple ale zonelor urbane non-verzi.

Din nou, s-a constatat că cei care au fost expuși naturii au ales mese mai sănătoase decât membrii grupului care au avut opinii limitate – sugerând că cu cât petrecem mai mult timp în aer liber, cu atât vom face alegeri de viață mai sănătoase.

Într-un rezumat al studiului, sa remarcat că co-autoarea Maria Langlois a venit cu ideea în timpul unei plimbări cu bicicleta, în care a observat că prietenii ei făceau alegeri alimentare mai sănătoase, neprocesate, în timp ce mergeau cu bicicleta prin mediu.