Nou dosar penal în familia lui Mircea Cosma: Fiica președintelui suspendat al CJ Prahova, acuzată de complicitate la abuz în serviciu într-o cauză referitoare la privatizarea unui obiectiv de stat

Publicat: 11 12. 2015, 12:44
Foto: incomod-media.ro

DNA a deschis un nou dosar în care este implicat un membru al familiei președintelui suspendat al Consuiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. De această dat, în vizorul procurorilor anticorupție a intrat fiica lui Mircea Cosma, Andreea, în cazul căreia există suspiciuni de complicitate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, informează B1 TV.

Dosarul vizează privatizarea unui obiectiv de stat, care s-a făcut încă din anul 2008, la solicitarea președintelui Consilului Județean Prahova, de la acea vreme. Contractele de vânzarea cumpăre au fost încheiate ilegal, iar noatarul public Andreea Costea a avizat încheierea acestor contracte.

În acest dosar sunt implicați și fostul președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, urmărit penal pentru  abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și Cornea Dănuț Marcel,  la data faptelor președinte al Consiliului de Administrație al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A, împuternicit cu atribuții de director general, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”în ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

”Cazarma 1375 Ciuperceasca” situată în județul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova. În anul 2007 acesta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafață totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp – teren fără construcții-pădure și 14.166,53 mp teren cu construcții.

În cursul anului 2008, suspectul Cornea Dănuț Marcel a procedat la înstrăinarea activului ”Ciuperceasca” aparținând S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., prin negociere, încălcându-și atribuțiile ce-i reveneau în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din
”Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acționarilor mandatată special de Consiliul Județean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competențelor și cu încălcarea dispozițiilor legale.

Pentru aceasta, suspectul Cornea Dănuț Marcel a fost determinat de către președintele Consiliului Județean Prahova de la acea dată, Anghel Florin Serghei, care, cu depășirea competențelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuț Marcel era împuternicit să vândă integral activul ”Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, așa cum era prevăzut în procedurile legale.

Totodată, pentru comiterea infracțiunii inculpații Anghel Florin Serghei și Cornea Dănuț Marcel au fost ajutați de suspecta Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ”Ciuperceasca”, fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fără a se ține seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare ”Valori de piață-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.