Normele de aplicare ale programului ”Noua casă” au fost aprobate de Guvern: Când va deveni disponibil pentru cei care vor să-și cumpere o locuință

Normele de aplicare ale programului ”Noua casă” au fost aprobate de Guvern: Când va deveni disponibil pentru cei care vor să-și cumpere o locuință

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri normele de aplicare ale programului ”Noua casă”, varianta modificată a fostului program ”Prima Casă”. Astfel, după ce normele vor fi publicate în Monitorul Oficial, programul devine disponibil pentru românii care vor să-și cumpere o locuință cu credite cu garanţii de stat.

Guvernul a adoptat normele de aplicare ale programului ”Noua casă”

”În acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv cei care, până în prezent, erau în categoria beneficiarilor conform condiţiilor din programul «Prima Casă», respectiv credite de până la 70.000 de euro, cu garanţii de stat de 50% şi avans 5% pentru locuinţe noi sau vechi. La aceştia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziţiona imobile cu valoare cuprinsă între 70.000 de euro şi 140.000 de euro, cu garanţii de stat de 60% şi avans de 15%. Acestea sunt condiţiile pentru programul «Noua Casă», aprobate prin hotărâre de guvern, în ceea ce priveşte normele de aplicare ale acestui program”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, la finalul ședinței Executivului.

Plafonul alocat acestui program este de aproximativ 1,6 miliarde de lei și este disponbil până la finalul acestui an.

Care sunt condițiile de accesare a programului ”Noua casă”

Potrivit formei finale a actului normativ, care a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii august, creditele se acordă pentru ”locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate” și ”locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate”.

Avansuleste de minimun 5% pentru plafonul de 70.000 de euro și de cel puțin 15% la categoria 70.001 – 140.000 de euro.

Noua Casăse adresează persoanelor fizice ce îndeplinesc următoarelecondiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile
Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Alte acte normative aprobate în ședința de Guvern de miercuri

În ședința de Guvern de miercuri, a fost adoptată și Ordonanţade urgenţă care prevede decontarea, prinMinisterul Fondurilor Europene, a achiziţiei de 500.000 de tableteîn valoare de 100 de milioane de euro şi a materialelor de protecţie sanitară necesare în şcoli,în valoare de 50 de milioane de euro.

De asemenea, Executivul a aprobat o Ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`