Noile subvariante Eris și Pirola aduc tot mai multe cazuri de COVID-19 în România

Noile subvariante Eris și Pirola aduc tot mai multe cazuri de COVID-19 în România
Foto: Pixabay.

Ultimele 4 săptămâni au adus, în România, o creștere constantă a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2. Explicația este legată de noile subvariante care țin tot de Omicron – Eris și Pirola.

Numărul de îmbolnăviri va continua să crească, dar fără să vorbim despre o explozie

Simptomele sunt în general respiratorii, asemănătoare răcelii și gripei, dar pot fi și dureri de cap, dureri musculare și stare de oboseală.
8 din 10 pacienți care ajung la Matei Balș infectați cu aceste subvariante au forme ușoare și se pot trata acasă.

În general, cei care rămân internați „sunt cu factori de risc ce țin de vârstă, de bolile cronice asociate sau dacă sunt copii mici, iar în cazul lor vorbim despre o monitorizare”, precizează medicul.

Ce e important de spus este că procentul formelor severe, care ajung în Terapie Intensivă, este unul extrem de mic și că reprezintă, de fapt, situații excepționale.

Medicii se așteaptă la o creștere constantă, pentru că s-au deschis școlile, pentru că oamenii s-au întors din concedii și vorbim despre o interacțiune mult mai mare decât înainte.

Va fi o situație destul de complicată, mai ales în sezonul rece care bate la ușă după luna octombrie și mai ales cu intensitate maximă în lunile decembrie și ianuarie, când vom avea în circulație, pe lângă SARS CoV-2, și virusuri gripale și alte virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.

Ideal ar fi să ne pregătim pentru acest sezon prin vaccinare antigripală, care are un rol extrem de important, indiferent de vârstă și care ar trebui făcută la timp, este sfatul medicului.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, zilele trecute, că îmbolnăvirile de COVID-19 au revenit în România la fel ca în alte ţări, fiind în jur de 2.000 de cazuri pe zi, însă consideră că acest val va mai dura circa o săptămână – două, după care numărul de cazuri va scădea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`