Astăzi s-a auzit primul clopoțel pentru cele 3 milioane de elevi din România care au început noul an școlar, unul cum nu a mai fost până acum, fără semestre, ci cu module, fără teze, ci doar cu o evaluare finală.
Începutul a adus de la sine o sumedenie de emoții, de necunoscute, dar și de întrebări. Elevii și părinții trebuie să cunoască încă de acum care sunt condițiile pentru a se efectua transferul de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta sau de la o clasă la alta.
Transferul elevilor este permis între unitățile de învățământ sau chiar în cadrul aceleiași școli, de la un alt profil sau o altă clasă, însă pentru a se efectua este nevoie să fie îndeplinite anumite condiții, notează bzb.ro.
Este important de știut că orice transfer se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care elevul dorește să se transferă.
Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul motivează, în scris, refuzul de aprobare a cererii, în cazul în care transferul nu se poate efectua.
Transferul în învățământul dual este permis doar în prezența unui aviz de la operatorul economic, mai scrie sursa citată.
În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, inspectoratul şcolar poate aproba depăşirea efectivului maxim, conform legislaţiei în vigoare.
În cazul în care vorbim de un transfer în care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/calificarea profesională, aprobarea transferurului este condiționată de promovarea unor examene de diferență la materiile specifice noului profil, care nu au mai fost studiate anterior, la fost clasă.
Modalităţile de susţinere a diferenţelor se stabilesc de către consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ şi la propunerea membrilor comisiei pentru curriculum.
De obicei, transferul elevilor se efectuează în perioadele de vacanță, însă, prin excepție, transferurile de la nivelurile antepreşcolar şi preşcolar se pot face oricând în timpul anului şcolar, ţinând cont de interesul superior al copilului. În ceea ce îi privește pe elevi, transferul în timpul anului școlar se poate realiza doar în mod excepțional, în următoarele situații: