Generalul în rezervă Cristian Barbu a atras atenția în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin asupra faptului că nu există în România o instituție sau o autoritate care să verifice rezervoarele din stațiile GPL, dacă acestea sunt omologate sau să verifice compoziția din aceste rezervoare.
Acesta a lansat o ipoteză despre cazul stației ilegale de la Crevedia unde a avut loc explozia: este posibil ca angajații să fi încercat să improvizeze o compoziție de GPL în moemntul în care a avut loc explozia astfel încât să fie mai profitabilă comparativ cu comercializarea celei originale:
„Nu, eu nu cred există în acest moment o instituție prin care cu un dispozitiv specializat să se ducă la acel rezervor, de unde cumpărăm. Ei (cei de la stația din Crevedia) făceau înainte de a-l vinde sau îl vindeau chiar oficial, nu putem ști, cu factură poate că vindeau.
Dar ce vindeau? Vindeau ceva care intră într-un rezervor, care nu se vede, care pe rezervor scrie GPL. Nu scrie nicio cifră, pentru că fiecare compoziție este altfel. Asta și făceau ei, improvizau o compoziție de GPL. Probabil câștigau mult mai mult decât dacă compoziția era originală. Și noi ne ducem și încărcăm în mașină un GPL. Nu știm ce GPL.
Azi merge mai bine mașina, mâine merge mai rău, unii sunt mai serioși, alții mai puțin serioși. Deci până la urmă, ar trebui ca o instituție, după părerea mea Protecția Consumatorului, pentru că sunt un consumator, cel puțin pe mine ca și consumator final, nu mai pun în calcul că sunt instituții, sunt firme, industria, sunt rezervoare și mai mici și mai mari care folosesc acest GPL. Ar trebui toate verificate în acest moment.
Cei care au de exemplu o brutărie. S-ar putea să folosească un alt tip de gaz, nici ei nu știu ce gaz este în acele butelii foarte mari sau foarte mici. Nu avem o instituție care să ne arate care este omologarea acelui lot. La gaz, e clar, asta făceau oamenii ăștia și probabil că făceau de ani de zile”.