Noi studii privind COVID-19: Sunt fumătorii mai predispuși la infectarea cu noul coronavirus?

Noi studii privind COVID-19: Sunt fumătorii mai predispuși la infectarea cu noul coronavirus?
FOTO: Pixabay.com

Potrivit statisticilor, consumul de tutun ucide aproximativ opt milioane de oameni în fiecare an. Cu toate acestea, un raport distribuit pe rețelele de socializare afirmă că fumătorii au mai puțin șanse să contracteze coronavirusul.

Studiul realizat de Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris precizează că „fumatul pare a fi un factor de protecție împotriva infecției prin SARS-CoV-2” și că „nicotina poate fi sugerată ca potențial agent preventiv împotriva COVID-19.” Dar, de asemenea, studiul a avertizat că „nicotina este un drog responsabil de dependența de fumat”. „Fumatul are consecințe patologice severe și rămâne un pericol grav pentru sănătate”.

Informația a provocat însă un val de reacții negative în rândul specialiștilor. Mulți s-au întrebat dacă este mai puțin probabil ca fumătorii să contracteze virusul. Răspunsul experților este unul neativ. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cei care fumează sunt probabil mai vulnerabili la infecție. „Faptul de a fuma înseamnă că degetele (și eventual țigările contaminate) sunt în contact cu buzele, ceea ce crește posibilitatea transmiterii virusului de la mână la gură”, a spus OMS, potrivit euronews.com.

„Fumatorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonara redusa, ceea ce ar creste foarte mult riscul de boli grave.” „Condițiile care cresc nevoile de oxigen sau reduc capacitatea organismului de a-l folosi în mod corespunzător vor expune pacienții la un risc mai mare de afecțiuni pulmonare grave, cum ar fi pneumonia. „Singurele persoane care ar trebui să utilizeze dozele de nicotină în acest moment sunt persoanele care trebuie să le folosească pentru a renunța la fumat.”

Fumătorii sunt un grup vulnerabil

Un raport din martie al Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a identificat, de asemenea, fumătorii drept „grup vulnerabil” la infecțiile cu COVID-19. Deși datele disponibile pot fi limitate, studiile științifice citate de OMS și ECDC afirmă că fumatul poate face persoanele mai susceptibile la complicații grave ale unei infecții cu coronavirus.

Un trust local al Fundației pentru sistemul național de sănătate din Marea Britanie a lansat informații despre coronavirus în care se precizează că există „un risc crescut pentru persoanele care fumează”. „Dacă ai de gând să renunți la fumat, acesta este un moment foarte bun pentru a face asta”, a declarat medicul șef, prof. Chris Whitty.

Orientările NHS mai precizează că fumatul crește riscul pentru „mai mult de 50 de afecțiuni grave de sănătate”. Ministerul francez al Sănătății a afirmat că fumătorii nu prezintă mai mult riscul de contaminare, ci „riscă mai mult să dezvolte condiții grave”.Studiile arată, de asemenea, că fumătorii au avut mai multe șanse să moară decât nefumătorii în timpul focarului de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012.

Într-o declarație suplimentară către Euronews, Organizația Mondială a Sănătății spune că în prezent examinează cercetări și studii privind fumatul și nicotina. „Dovada actuală sugerează că severitatea COVID este mai mare în rândul fumătorilor”.

Bilanțul pandemiei de COVID-19

Numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus a sărit de 3 milioane, peste 212.400 de oameni pierzându-și viața de la debutul pandemiei. Aproape 935.000 de persoane depistate pozitiv s-au vindecat, dar altele 56.200 sunt în stare gravă. Statele Unite continuă să raporteze cel mai mare număr de îmbolnăviri, depășind pragul de 1 milion. Peste 56.800 oameni au murit aici din cauza SARS-CoV-2. Astfel,SUAsunt epicentrul pandemiei de coronavirus. La nivel european,Spaniaraportează cele mai multe infectări – peste 232.000, iarItaliacele mai multe decese – aproape 27.000.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`