Noi restricții pentru elevi în noul an școlar. Ce trebuie să știe toți părinții
După lungi dezbateri publice și controverse, noua Lege a Educației, susținută ferm de ministra actuală Ligia Deca, va intra în vigoare. Printre modificările semnificative și obligatorii se numără și folosirea telefoanelor mobile de către elevi, o schimbare care a stârnit multe discuții.
Dezbateri privind interzicerea dispozitivelor în sălile de clasă
Dezbateri intense în ultimii ani cu privire la interzicerea dispozitivelor, inclusiv telefoanelor mobile, în sălile de clasă în Europa. Olanda a anunțat o astfel de interdicție începând din anul școlar viitor în colaborare cu școlile, deși nu are încă caracter juridic.
În conformitate cu prevederile Legii Educației adoptate în România, dacă guvernul olandez optează pentru anumite excepții în decizia sa, acestea nu se aplică elevilor din clasele primare în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor electronice în timpul orelor de curs sau în pauzele dintre cursuri. Cu toate acestea, este important de menționat că excepțiile rămân valabile pentru elevii cu nevoi medicale sau cu handicap, precum și pentru clasele care se concentrează pe dezvoltarea abilităților digitale, scrie Playtech.
Adaptabilitatea copiilor la tehnologie, riscuri ignorate
Chiar dacă psihologii atribuie capacitatea noilor generații de a se adapta la utilizarea acestor dispozitive, nu trebuie să acceptăm automat această practică ca pe o regulă generală, mai ales atunci când vine vorba de copiii din ciclul primar.
„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă. Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, declară Jeni Chiriac, psiholog.