Noi restricții în București: Lista completă a măsurilor care intră în vigoare duminică, 28 martie

Noi restricții în București: Lista completă a măsurilor care intră în vigoare duminică, 28 martie
Sursa foto: Pixabay

Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situații de Urgență a stabilit, în ședința de sâmbătă, noile restricții care vor intra în vigoare în Capitală începând din 28 martie. Măsurile sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile și pot fi reevaluate dacă rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus va depăși pragul de 7,5 la mia de locuitori, după cum a precizat prefectul Alin Stoica. În prezent rata incidenței îmbolnăvirilor în București a ajuns la 6,88 la mie.

Noi restricții de circulația în Capitală: ce reguli trebuie să respecte bucureștenii începând din 28 martie

Potrivit Hotărârii Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, circulația persoanelor nu va fi permisă în intervalul orar orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Asta în condițiile în care rata incidenței se menține sub 7,5 cazuri la mia de locuitori.

Locuitorii Capitalei pot circula în afara locuinţei/gospodăriei în următoarele cazuri:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Pentru deplasările în interes profesional este nevoie ca cetățenii să aibă asupra lor legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere. Pentru deplasările în interes personal, oamenii trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, iar pentru deplasarea la centrul de vaccinare trebuie să prezinte dovada programării.

Restricțiile de circulație, ridicatecu ocazia sărbătorii Pesah și de Paștele Catolic și Paștele Ortodox

”Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia sărbătorii Pesah se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în data de 28.03.2021, în intervalul orar 20.00 – 22.00.

Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui Catolic, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 03.04.2021 – 04.04.2021, în intervalul orar 20.00 – 02.00”, se mai arată în hotărârea CMBSU.

Noi reguli privind programul magazinelor

În ceea ce privește programul operatorilor economici, autoritățile din București au stabilit că acesta ”se poate desfășura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta și duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21,00 – 05,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu”.

Farmaciile, benzinăriile și comercianții care fac livrări la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă.

De asemenea, în următoarele 14 zile, sălile de sport și de fitness vor fi închise.

În ceea ce privește activitatea mall-urilor, ”accesul clienților (…) se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020”.

Totodată, ”accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței”.

Măsuri referitoare la circulația mijloacelor de transport din București

Referitor la circulația mjloacelor de transport în comun din Capitală, Hotărârea adoptată sâmbătă prevede că ”STB S.A. va monitoriza permanent gradul de încarcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborare în mijlocul de transport, accesul pasagerilor realizându-se prin ușa din față, iar coborarea pe ușa din spate”.

În același timp, ”Metrorex S.A. va informa și îndruma publicul călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție”.

Ce prevede Hotărârea CMBSU în privința desfășurării cursurilor din unităților de învățământ

Hotărârea CMBSU conține prevederi care fac referire și la desfășurarea activităților din unitățile de învățământ.

Astfel, s-ahotărât că în unitățile de învățământ participarea la ore să se desfășoară astfel:

* Cu prezență fizică pentru:

– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:

– simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

– evaluările naționale.

** Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Activitatea restaurantelor și cafenelelor care funcționează în interior, interzisă

În același timp, în următoarele 14 zile va fi interzisă activitatea restaurantelor și cafenelelor care funcționează în interior, precum și a activității restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.

Totodată, este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci, sălile de jocuri de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

”Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se mai arată în documentul citat.

Comercializarea alimentelor și băuturilor în regim take away este permisă.

”Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale”, au mai decis autoritățile din Capitală.

De asemenea, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice.

Noi restricții în București: Lista completă a măsurilor care intră în vigoare duminică, 28 martie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse
09:26 - Cod roșu şi portocaliu de viscol în cea mai mare parte a ţării. Rafale de vânt vor fi de peste 120 km/h