Noi reguli sanitare, publicate chiar în ziua în care începe anul universitar. Studenții din cămine, pozitivi COVID-19, pot să plece acasă cu mașina personală / Colegii de cameră intră în carantină 14 zile

Publicat: 01 10. 2020, 09:06

Noul Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 5.650/1.670/2020 a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede o serie de noi reguli sanitare pentru începutul anului universitar. Actul normativ modifică vechiul ghid privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în instituţiile de învăţământ superior în perioada pandemiei de COVID-19, aprobat prin ordinul 5.487/1494/2020 din 1 septembrie, informează Edupedu.ro.

Documentul se aplică începând de azi în toate universitățile din România, fie că sunt de stat sau private și prevede că dacă un student este testat pozitiv pentru COVID-19 și este cazat într-unul din căminele facultății, el se poate deplasa acasă cu mașina personală.

„Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”, prevede ordinul. Mai mult decât atât, aceștia nu se pot deplasa în orașul sau localitatea de domiciuliu cu mijloacele de transport în comun.

14 zile de carantină pentru colegii de cameră și studentul infectat

Colegii de cameră ai studentului infectat, dar și acesta dacă nu se poate deplasa în localitatea de domiciliu, rămân timp de 14 zile în carantină, în camera de cămin în care sunt cazați, în cazul în care au acolo un grup sanitar.

În cazul în care camera nu deține un grup sanitar propriu, studenții vor fi carantinați în izolare. Totodată, pentru aceștia, se vor găsit soluții ca să poată să primească alimente și apă, dar și cele necesare.

„Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator. Pentru studenții alfați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”, se preciează în documentul citat de Edupedu.ro.

Universitățile stabilesc ce scenariu aleg

În baza autonomieie universitare, unitățile din învățământul superior din România, ales în ce scenariu își vor desfășura cursurile anul acesta, însă cu asumarea răspunderii publice și cu respectarea calității cadrului didactic.

Potrivit unei analize realizate de Edupedu.ro, în noul set de reguli semnate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și de ministrul Educației, Monica Anisie, nu se mai regăsește criteriul epidemiologic cu rata de infectare la mia de locuitori, acesta a fost eliminat complet din ordinul comun.

Alegerea scenariului pentru instituțiile de învățământ superior

Alegerea scenariului în care se vor defășura cursurile în instituțile de învățământ superios se va face astfel, potrivit noului ordin:

„Instituţiile de învăţământ superior informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la data începerii anului universitar. Direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti (DSP) informează cu o săptămână înainte de începerea anului universitar conducerea instituţiilor de învăţământ superior cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi în care funcţionează o instituţie de învăţământ superior.

În baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, instituţia de învăţământ superior decide scenariul de funcţionare propriu, în concordanţă cu:

situaţia epidemiologică cu o săptămână înainte de data începerii anului universitar;

specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior.”

Măsurarea temperaturii la intrare pentru studenți

În noul ordin se recomandă măsurarea temperaturii studenților, înainte de a intra în unitățile de învățământ, iar persoanele cu o temperatură mai mare de 37.8 grade nu vor avea acces în unitățile de învățământ.

„La intrarea în clădirea instituției de învățământ se recomandă să se realizeze termometrizarea cu un termometru noncontact de către o persoană desemnată, instruită în acest sens; nu vor avea acces persoanele cu o temperatură mai mare de 37,3oC”, se precizează în ordin.

Cazurile suspecte și prezența la examen

Fiecare unitate de învățământ va decide cum se vor organiza examenele și mai ales ce se va întâmpla în cazul studenților suspecți de infecția cu noul coronavirus.

„Fiecare instituție de învățământ superior va decide modalitatea de organizare a examenelor, cu respectarea regulilor generale privind accesul, fluxurile de circulație și distanțarea fizică (…) Cazurile în care temperatura studentului depășește 37,3oC vor fi soluționate punctual fie prin reprogramare, fie prin asigurarea unui spațiu separat, destigat examinării studentului”.

Purtarea măștii – obligatorie pentru studenții, dar opțională pentru cei de la actorie și muzică

Purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ va fi obligatorie pentru studenți, dar va fi opțională pentru cei care sunt înscriși și participă la cursurile de muzică și actori, ale universităților de profil.

„Pentru instituțiile de învățământ superior vocaționale (canto, actorie, insturmente muzicale de suflat), studenții pot renunța temporar la masca facială atunci când interpretează actul artistic, cu condiția asigurării unei distanțe fizice de minimum 3 m între persoane”, se arată în document.