Noi reguli pentru construcție în Târgu Jiu, după ce operele lui Brâncuși au intrat în patrimoniul UNESCO. Ce nu se mai poate construi în apropierea monumentelor

Noi reguli pentru construcție în Târgu Jiu, după ce operele lui Brâncuși au intrat în patrimoniul UNESCO. Ce nu se mai poate construi în apropierea monumentelor
Sursă foto: Facebook - Lucian Romașcanu

Noi schimbări în ceea ce privește protecția și dezvoltarea urbană a orașului Târgu Jiu, după ce operele lui Brâncuși au intrat în patrimoniul UNESCO. După trei decenii de încercări privind obținerea acestui statut, Ansamblul Monumental Calea Eroilor, care include faimoasele sculpturi Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit și Masa Tăcerii, a fost recunoscut oficial de UNESCO.

Ce reguli de construcție vor fi impuse în apropierea monumentelor

Odată cu recunoașterea monumentelor, vor fi impuse reguli stricte de construcție în apropierea lor. Respectiv, pe Calea Eroilor, stradă care include cele mai faimoase sculpturi ale lui Brâncuși expuse în aer liber, nu se vor mai putea ridica blocuri înalte, conform observatornews.ro.

„În ceea ce priveşte regimul de înălţime cred că ar trebui limitat la nivelul unei case cu mansardă măcar de acum încolo. Blocurile care există și nu mai pot fi demolate din punctul nostru de vedere cred că ar trebui cumva amenajate, înconjurate de niște copaci”, spune Victor Banța, secretar adjunct Ministerul Dezvoltării.

Clădările construite în zonă vor avea un anumit stil arhitectural

Noile clădiri care vor fi construite în zonă trebuie să respecte un regim de înălțime și o estetică arhitecturală corespunzătoare, pentru a nu diminua importanța și frumusețea operelor lui Brâncuși.

„Nu vom mai putea colora fiecare casă şi fiecare bloc din zona centrală aşa cum ne dorim. Vorbim de 100 de metri stânga și 100 de metri dreapta, unde se respectă aceeași legislație. Vorbim și de zona de protecție a Căii Eroilor, nu numai de o stradă care are 6-7 metri lățime”, spune Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.

Localnicii consideră că o altă regulă care ar trebui să fie aplicată în apropierea operelor lui Brâncuși este păstrarea curățeniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`