Noi norme de reglementare ecologică. Ce electrocasnice vor fi interzise complet din 2025

Noi norme de reglementare ecologică. Ce electrocasnice vor fi interzise complet din 2025
Sursa Foto: Unsplash.com

Noile norme ale UE, publicate miercuri de Comisia Europeană, au în vedere reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic și pentru a facilita repararea acestora.

Sunt vizate uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur

Conform unui comunicat al CE, noile norme înlocuiesc actuala reglementare ecologică și vor fi, totodată, însoțite de o noua etichetă energetică care va fi aplicată uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur introduse pe piață începând cu data de 1 iulie 2025.

„Ținând cont de cele mai recente evoluții tehnologice, doar uscătoarele de rufe cu tambur bazate pe tehnologia pompelor de căldură vor fi permise pe piață. În plus, eticheta energetică a fost modernizată și redimensionată de la A+++ la D la A+++ la A la G.

Clasa A se va aplica doar celor mai bune produse din clasă, creând astfel un stimulent pentru ca producătorii să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic.

Producătorii vor trebui, de asemenea, să respecte criteriile de durabilitate, care includ obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a reparatorilor o listă de piese de schimb, ceea ce reprezintă un alt stimulent pentru repararea produselor de uz casnic în loc să le arunce.

Se preconizează că măsurile publicate vor conduce, până în 2040, la economii cumulate de energie și de emisii de gaze cu efect de seră de aproximativ 15 TWh și, respectiv, 1,7 milioane de tone de echivalent CO2. Acest lucru poate fi comparat cu consumul anual de energie electrică a aproximativ 2,6 milioane de vehicule electrice. Eficiența energetică îmbunătățită care rezultă din noile măsuri are potențialul de a economisi aproximativ 2,8 miliarde de euro pentru consumatori.

Noile norme sunt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri.

Producătorii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de aproximativ 18 luni pentru a pune în aplicare noile măsuri.

Normele UE privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt în vigoare din 2012 și se dovedesc a fi de succes.

În prezent, există mai multe pompe de căldură pe piață, în mare parte datorită tehnologiei care a evoluat semnificativ în ultimul deceniu, iar actualele etichete energetice ale UE îi ghidează pe consumatori, precum și datorită economiilor de energie realizate de consumatori în contextul recentelor prețuri ridicate ale energiei și al crizei energetice aferente.

Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte tehnologii. În prezent, în UE sunt utilizate în jur de 60 de milioane de uscătoare de uz casnic. Adoptarea noilor norme ar contribui la accelerarea în continuare a vânzărilor de uscătoare de rufe cu pompă de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic de pe piață”, arată un comunicat al Comisiei Europene, notează stiripesurse.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”