Noi focare de pesta micilor rumegătoare confirmate în mai multe localități din Tulcea și Constanța: Exportul de ovine nu va fi oprit

Noi focare de pesta micilor rumegătoare confirmate în mai multe localități din Tulcea și Constanța:  Exportul de ovine nu va fi oprit
Sursa foto: Freepik

Noi focare de pesta micilor rumegătoare au fost confirmate în mai multe localități din Tulcea și Constanța. Reprezentanții ANSVSA au decis să nu oprească exportul de ovine în ţări terţe, dar este posibilă testarea suplimentară a loturilor de animale destinate exportului, potrivit Agerpres.

Virusul Pestei Micilor Rumegătoare a fost confirmat în mai multe exploataţii din judeţele Tulcea şi Constanţa.

Potrivit situaţiei epidemiologice actuale, virusul a fost identificat la două exploataţii comerciale, cu efective de  de 14.899 şi, respectiv, 7.478 de ovine, în localitatea Baia, judeţul Tulcea;  la o gospodărie, cu un efectiv existent de 663 de ovine, din localitatea Stejaru, judeţul Tulcea; la o exploataţie comercială, cu un efectiv de 23.481 de ovine şi 1.329 de caprine, din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, şi la o gospodărie cu 424 de caprine, în localitatea Sinoe, judeţul Constanţa.

În cadrul întâlnirii, la care a participat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, reprezentanţii operatorilor economici prezenţi au fost asiguraţi de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condiţiile respectării prevederilor legale.

„Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în judeţele Tulcea şi Constanţa, a fost extinsă zona de protecţie de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecţie). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar. Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Pesta micilor rumegătoare esta este o boală virală care nu se transmite la om, dar are o rată a mortalităţii de 80% în rândul oilor şi caprelor infectate, informează Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`