Noi dezvăluiri despre furtul lui Voiculescu din 1989: Numele lui Mugur Isărescu, în dosarul DIICOT/SIE

Publicat: 19 12. 2014, 12:38

Jurnaliștii de la flux24.ro continuă dezvăluirile cu privire la dosarul din anul 2000 realizat de DIICOT și SIE cu privire la fondurile deturnate de Dan Voiculescu în decembrie 1989.

Astfel, în raport apare și numele actualului guvernator al BNR, Mugur Isărescu, care ar fi fost prieten bun cu patronul Intact și l-ar fi salvat de o anchetă din 1990, cu privire la fondurile deturnate din patrimoniul statului.

„MOMENTUL CHEIE AL RELAŢIEI VOICULESCU- ISĂRESCU a fost în 1990, când şeful BNR conducea Comisia care investiga fondurile deturnate din patrimoniul statului, printre care la loc de cinste figura firma Crescent. De altfel, comisia de avocaţi canadieni, angajată la aceea vreme de guvernul condus de Petre Roman, a indicat: Arestaţi-l pe Voiculescu! Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE descriu scene halucinante din timpul audierii lui Dan Voiculescu de către Mugur Isărescu. Cu toate că cei doi se cunoaşteau de mulţi ani şi erau apropiaţi, Mugur Isărescu s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu. Acest lucru, afirmă procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE, ridică grave suspiciuni cu privirea la corectitudinea anchetei şi la hotărârea lui Mugur Isărescu de a duce ancheta până la capăt”, arată sursa citată.

Raportul SIE-DIICOT notează în final că Dan Voiculescu nu a păţit nimic deoarece Comisia condusă de Isărescu nu a obţinut nici un rezultat concret.

Dan Voiculescu şi Mugur Isărescu au fost colegi la ASE timp de 14 ani, având relaţii mai mult decât colegiale, mai scrie flux24.ro. Nota descrie şi grupul de prieteni apropiaţi ai celor doi, printre care cadre ale Securităţii.

„Cheia relaţiei dintre ei pare a fi Mihai Croitoru, cumnatul lui Mugur Isărescu, pe care Voiculescu şi l-a apropiat făcându-i diverse cadouri, aşa spun procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE. Croitoru a fost în perioada 1972-1978 consilier la Ambasada RSR de la Londra. Atunci l-a cunoscut pe John Edgington, care în perioada 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent. Despre Croitoru s-a aflat după 1989 că a fost un agent al Securităţii. În 1998, el a fost revocat din postul de ambasador la Oslo în urma unor dezvăluiri de presă care atestau statutul său din trecut”, se mai arată în raportul DIICO/SIE.