Valeriu Gheorghiță a precizat că principiul care va sta la baza optării pentru un anumit tip de vaccin atunci când vine vorba despre imunizarea populației este reprezentat de disponibilitatea dozelor la nivelul centrelor de vaccinare.
Asta în condițiile în care nu există dovezi care să indice că între cele două tipuri de vaccinuri disonibile în acest moment, cel de la Moderna și cel de la Pfizer, ar exista diferențe semnificative:
“În momentul de față ne bazăm pe medicina cu dovezi. Cred că este important să luăm în calcul datele actuale, datele existente la acet moemnt. Nu putem să avansăm durate pentru care nu avem o acoperire din punct de vedere științific. Probabil că acest lucru se estimează, însă la acest moment datele nu ne prezic o durată de proteccție, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.
Ceea ce vă pot spune este că din punctul de vedere al profilului de siguranță și al eficacității sunt asemănătoare, nue xist diferențe ssubstanțiale. Din pucntul nostru de vedere alegerea nu trebuie să fie complicată. Elementul care va conta va fi disponibilitatea acestor doze la nivelul centrelor de vaccinare. Cantitatea și numărul de doze de la Moderna este mai mică decât dozele livrate de Pfizer, conform contractului încheiat de UE”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.