Noi detalii despre cauza incendiului de la Ferma Dacilor, unde 6 persoane au fost găsite carbonizate / Expert: „Cel mai probabil focul a pornit pe partea de instalație electrică care poate s-a suprasolicitat” (VIDEO)

Noi detalii despre cauza incendiului de la Ferma Dacilor, unde 6 persoane au fost găsite carbonizate / Expert: „Cel mai probabil focul a pornit pe partea de instalație electrică care poate s-a suprasolicitat” (VIDEO)
Sursa foto: Facebook / Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Un copil și cinci adulți și-au pierdut viața în flacările izbucnite la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani. Alte două persoane sunt date în continuare dispărute. Andrei Ganea, expert tehnic, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV, că cel mai probabil incendiul ar fi izbucnit în urma solicitării instalației electrice:

Ce spun experții despre incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor

„Se pare că nu există autorizație de construcție și s-a intrat în legalitate în baza unei expertize. De cele mai multe ori aceste expertize se referă doar la structura clădirii și nu la felul în care au fost edificate și instalațiile. În cele mai dese cazuri problemele vin fie de la instalația termică, fie de la instalația electrică. Instalația termică și centrala nu erau în clădirea afectată, deci cel mai probabil focul a pornit pe partea de instalație electrică care poate s-a suprasolicitat și a generat un scurtcircuit care a provocat un incendiu”.

Andrei Ganea a mai precizat că există posibilitatea ca să nu fi fost respectate reguli tehnice de siguranță:

„Există posibilitatea ca unele reguli de bun simț tehnic să nu fi fost respectate, și anume, pozarea cablurilor pe suprafețele lemnoase direct nu este admisă. Noi dacă tragem niște cabluri și le fixăm cu prinderi direct pe lemn avem foarte mari șanse ca acele cabluri în cazul unei suprasolicitări să se încălzească și să aprindă lemnul”.

În ceea ce privește activitatea de verificare a celor de la ISU, Andrei Ganea a precizat că aceștia au făcut maximul cât au putut în cadrul legal existent.

„Se află și ei din păcate într-o situație ingrată pentru că, mai ales după tragedia de la Colectiv, toată lumea se teme de ISU, chiar dacă până la urmă învățătura nu a fost trasă așa cum trebuie. Dacă vine ISU și face un control și îți dă șase advertismente, e de bun simț să ții legătura cu cei d ela ISU și să transmiți felul în care ai remediat acele șase neconformități, nu să te pui pe o ureche și să aștepți să se întâmple o nenorocire. Ține cumva și de antreprenorul român, și de bunul gospodar din fiecare locație. E greu de spus cum s-ar fi putut remedia situația. Și dacă nue rau advertismente și erau amenzi eu cred că lucrurile nu stăteau altfel în ziua de azi.

Controalele se fac la obiectivele care au autorizaie de funcționare șic are xistă într-o bază de date. Clădirea a fost construită fără a avea autorizație de construire și fără alte abize. Există o mare probabilitate ca până în 2019 cei de la ISU să nu fi știut că această construcție există”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)