Încă doi medici au fost plasați sub control judiciar în cazul stimulatoarelor cardiace luate de la cei decedați și implantate unor pacienţi. Cadrele medicale erau rezidenți la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.
Cei doi medici sunt acuzați de luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).
„În mod concret, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi, aceştia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate”, a transmis, joi, Parchetul General.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.
Potrivit procurorilor, medicul ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.
Cardiologul este acuzat că le vindea pacienților săi stimulatoare prelevate de la cadavre. Medicul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost reţinut pe 17 februarie de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.
„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.