Noaptea Muzeelor 2023: care sunt noutățile în acest an și când va avea loc evenimentul

Noaptea Muzeelor 2023: care sunt noutățile în acest an și când va avea loc evenimentul
Foto: Facebook/ Noaptea Muzeelor

Organizatorii au anunțat că pe 13 mai va avea loc cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor, cu expoziții, intervenții culturale, experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole, ateliere, animații stradale și interioare, concerte și tururi interactive.

Harta programului Bucureștiului include 49 de atracții, cuprinzând 28 de muzee și 21 de entități culturale și studiouri de creație. Până acum, la eveniment s-au înscris 130 de muzee și case memoriale din țară, alături de alte 21 de organizații din 65 de localități.

Muzeele din Republica Moldova vor participa pentru prima dată la proiectul Noaptea muzeelor

Pentru prima dată, muzeele din Republica Moldova vor participa la proiectul Noaptea muzeelor, unindu-și forțele cu România pentru o ediție comună. Muzeele înregistrate din Moldova vor primi aceleași beneficii promoționale și reprezentative ca și omologii lor din România prin intermediul platformei comune, noaptaamuzeelor.org.

Într-o tradiție anuală, muzeele și spațiile expoziționale alternative se vor angaja într-o competiție amicală pentru a oferi programe captivante, potrivite pentru toate grupele de vârstă. Pe 13 mai, vizitatorii sunt încurajați să poarte pantofi comozi și să parcurgă pe îndelete colecțiile intrigante găzduite în muzee sau să participe la intervențiile și spectacolele artistice prezentate în spațiile culturale parteneriate cu evenimentul. Festivitățile vor continua până după miezul nopții, oferind timp suficient pentru a vă bucura de ofertele nopții.

O gamă largă de locuri, inclusiv muzee, observatoare astronomice, locuri religioase, teatre și instituții de învățământ, vor găzdui numeroase evenimente speciale în timpul Nopții Muzeelor. Evenimentul va avea loc și în alte locații unice, cum ar fi biblioteci, clădiri istorice, spații urbane și galerii de artă. Programul include activități precum experimente științifice, tururi istorice, expoziții de artă și licitații. Chiar și casele de îngrijire și fabricile de hârtie vor primi vizitatori. Noaptea Muzeelor ​​va fi cu adevărat un eveniment atotcuprinzător.

„Ne pregătim pentru o ediţie plină de evenimente, de mişcare şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul.

Pe harta-program a Bucureştiului sunt înscrise deocamdată 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale at Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, scrie ziare.com.

Noaptea Muzeelor, una dintre cele mai puternice mărci culturale

Foarte apreciatul War Childhood Museum, situat în Saraievo, este atracția principală a acestei expoziții. Muzeul este dedicat păstrării amintirilor copiilor care au îndurat ororile războiului. Printr-o colecție de obiecte, mărturii video și istorii orale, muzeul prezintă experiențele unice ale acestor indivizi vulnerabili, făcându-l singurul muzeu de acest gen din lume. Această expoziție de la București, deschisă pe 12 mai la Muzeul Național al Țăranului Român, s-a extins pentru a include povești și artefacte de la copii veniți din Siria, Afganistan, Yemen, Irak și chiar refugiați ucraineni care trăiesc în România. War Childhood Museum a câștigat o recunoaștere pe scară largă ca un muzeu de top al epocii moderne, iar expoziția „Ascultă!” este un eveniment care trebuie văzut în București, care durează o lună.

Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii ţări.

Ediţia anterioară, cea cu numărul 18 a Nopţii Muzeelor, a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul oraşului erau pline de oameni care aşteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`