Nicușor Dan: Tribunalul București a suspendat avizul de mediu emis pentru construcții din parcul Herăstrău, pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1

Nicușor Dan: Tribunalul București a suspendat avizul de mediu emis pentru construcții din parcul Herăstrău, pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1
Foto: facebook.com/NicusorDan.ro

Nicușor Dan, candiat la Primăria Capitalei susținut de PNL și USR București, a anunțat, marți, printr-o postare pe Facebook, că judecătorii de la Tribunalul București au decis suspendarea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) sector 1, ”prin care deveneau construibile părți din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1”.

Instanța a suspendatavizul de mediu emis pentru construcții din Parcul Herăstrău și pădurea Băneasa. Decizia nu este definitivă

Acțiunea în instanță a fost inițiată de cinci organizații non-guvernamentale. Este vorba despre Asociația Salvați Bucureștiul,Fundația Eco-Civica, Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi,Asociația Cartierul Rezidențial Drumul Stegarului – Odaiși Asociația Protecția Lacului Băneasa.

”Fără avizul de mediu, Gabriela Firea și Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat sectorul 1. Este procesul cu nr. 169 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul pe litigii de mediu, construcții și protejarea patrimoniului”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Decizia pronunțată, marți, de instanță, nu este una definitivă.

„Admite în principiu cererea accesorie principală formulată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civică. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei UAT Sector 1, ca inadmisibilă. Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant invocată de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Primăriei Sector 1, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâţii UAT sector 1, Primăria Sector 1, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului sector 1 al Mun. Bucureşti, ca neîntemeiată.

Admite cererea formulată de reclamante. Admite cererea de intervenţie principală. Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 3/23.03.2020 şi Avizului de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II a Contencios Administrativ şi Fiscal în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului București.

Nicușor Dan: Tribunalul București a suspendat avizul de mediu emis pentru construcții din parcul Herăstrău, pădurea Băneasa și alte spații verzi din sectorul 1

Recent,Tribunalul București a suspendat o autorizație de construire emisă pe malul Lacului Floreasca din Capitală

De altfel, în urmă cu câteva zile, Nicușor Dan a anunțat o altă decizie a Tribunalului București. Instanța a suspendat o autorizație de construire emisă pe malul Lacului Floreasca din Capitală (str. Moeciu nr. 1)și PUZ (plan urbanistic zonal) Inel Median în ceea ce privește malul Lacului Floreasca, din zona Parcului Herăstrău.

Într-o declarație pentru B1.ro, candidatul la Primăria Capitalei susținut de PNL și USR a precizat că cei care trebuie să pună în aplicare decizia instanței este Poliția Locală, însă este o practică deja să nu se întâmple acest lucru. El a acuzat o complicitate între autoritățile locale care dau autorizații ilegale și constructori.

“Din păcate este o practică. Decizia este executorie, constructorul a fost parte din proces, deci trebuie să se supună deciziei.O să facem o adresă la Poliția Locală. Dificultatea vine din faptul că organul care trebuie să pună în executare această decizie este Poliția Locală de pe lângă primăria care a dat autorizația. Aici este problema.

De obicei când autorizațiile sunt nelegale ele vin dintr-o prietenie pe care beneficiarul o are deja cu autoritatea.Niciodată Poliția Locală nu se va duce să oprească șantierul. Deci va trebui să ne ducem noi acolo, să sunăm la 112, să vină Poliția națională, aceasta să cheme Poliția Locală și în momentul în care i-ai chemat și fiind înregistrat la 112 nu pot să nu facă niciun act și în cele din urmă opresc șantierul.E penibil să te tot duci la 112 care are altă treabă”, a explicat Nicușor Dan.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`