Nicușor Dan: Primăria Capitalei caută soluții pentru a face suportabilă creșterea prețurilor la energie. Eu susțin un sprijin suplimentar pentru termoficare

Nicușor Dan: Primăria Capitalei caută soluții pentru a face suportabilă creșterea prețurilor la energie. Eu susțin un sprijin suplimentar pentru termoficare
foto: Facebook @ Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a precizat că municipalitatea caută soluții pentru a face suportabilă majorarea prețurilor la energie, precum și că va susține în fața Consiliului General o creștere a subvenției pentru căldură.

Primarul Nicușor Dan, despre creșterea prețurilor la energie și situația termoficării din Capitală

„Creșterea prețurilor la energie e o problemă pentru toți românii, deci și pentru bucureșteni, iar Primăria Capitalei analizează situația și caută soluții pentru a face suportabile aceste majorări. Eu personal voi susține în fața Consiliului General o creștere a subvenției pentru căldură, pentru a face și noi, alături de autoritățile centrale, tot ceea ce e posibil pentru ca oamenii să treacă mai ușor peste iarnă.

Mai e un motiv important pentru care susțin efortul suplimentar al administrației locale pentru această iarnă: prevenirea debranșărilor din sistem și, în consecință, prevenirea poluării. Cu cât avem un sistem centralizat de termoficare mai extins și mai fiabil, cu atât poluarea produsă de încălzirea Capitalei e mai mică. Invers, pe măsură ce noi bucureșteni recurg la soluții individuale pentru încălzire acolo unde sunt posibile soluții colective, poluarea crește”, a scris Nicușor Dan, vineri, pe Facebook.

Edilul a precizat că, la ora actuală, prețul gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare din București este de 506 lei, incluzând aici producția, distribuția, transportul și TVA.

„Primăria Capitalei subvenționează deja 340 de lei din acest preț, adică 67%, în timp de bucureștenii plătesc doar 166 de lei, adică 33%. Da, fără această subvenție, bucureștenii ar plăti deja triplu pentru căldură și apă caldă. Mai mult – și spun asta ca o paranteză, dar e foarte important ca să privim problema cinstit – spre deosebire de anii trecuți, în acest an primăria chiar va plăti subvenția către Termoenergetica, adică va transfera efectiv 950 de milioane de lei (circa 192 milioane de euro).

Faptul că în anii trecuți nu s-a plătit integral subvenția pentru termoficare a fost una dintre cauzele importante ale degradării sistemului de termoficare și ale avariilor multiple care au lăsat și lasă încă bucureștenii fără apă caldă și căldură. Atunci când Termoenergetica primește de la primărie doar jumătate din banii pe care contează (așa cum s-a întâmplat acum 2-3 ani), vă puteți închipui cât de bine se poate descurca cu reparațiile și investițiile”, a adăugat Nicușor Dan.

Primarul general a menționat că, din informațiile primite de la ANRE, prețul de producție al gigacaloriei va crește cu 123 de lei plus TVA.

„Acest cost suplimentar se va transfera în prețul final al gigacaloriei. E adevărat că această creștere ar putea fi mai mică dacă se reglementa reducerea TVA pentru energie de la 19% la 5% începând cu 1 noiembrie. În continuare, Termoenergetica va actualiza prețul pentru transport și distribuție, iar apoi (curând, în câteva zile) va avea loc o discuție între Termoenergetica și ANRE din care va rezulta prețul final al gigacaloriei în Capitală – ținând cont de legislația actuală, un preț pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului și un alt preț începând cu 1 ianuarie. Pe de altă parte, există deja un demers la nivel național, făcut de Guvern și de Parlament, pentru susținerea consumatorilor individuali în condițiile creșterii prețurilor la energie”, a mai afirmat edilul.

Nicușor Dan a explicat că „lucrurile nu sunt încă definitivate, dar sunt dezbateri avansate pentru plafonarea prețurilor, pentru o serie de compensări și pentru posibilitatea amânării plății facturilor”.

„Astfel de măsuri s-ar aplica la nivel național, deci și în București, inclusiv pentru sistemele centralizate de termoficare și ar fi, evident, un ajutor binevenit. După ce vor fi clare măsurile de sprijin decise la nivelul Guvernului și Parlamentului, vom putea vedea de fapt care va fi creșterea de preț pentru gigacalorie în București și ce nevoi de sprijin vor exista din partea administrației locale.

Personal, repet, susțin un sprijin suplimentar pentru termoficare – dincolo de cel pe care Primăria Generală îl dă deja și cel pe care Guvernul / Parlamentul eventual îl va aproba. Voi discuta în următoarele săptămâni cu consilierii generali pentru a vedea exact forma și cuantumul acestui sprijin. Nu-i vom lăsa pe bucureșteni la greu, vă asigur”, a conchis Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`