Nicușor Dan: Pentru 2022 avem fond de lucru pentru 44 de kilometri din rețeaua principală de termoficare. O să putem intra pe ceilalți 210 de kilometri abia după aceste lucrări (VIDEO)
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că există un proiect de înlocuire a conductelor din rețeaua principală de termoficare a Bucureștiului și că acesta a avut o fază din bugetul local, de 63 de kilometri, și o alta finanțată din fonduri europene, de 210 kilometri. Potrivit edilului, din rațiuni tehnice aceste lucrări nu pot fi executate simultan.
„Bucureștiul – la fel, rotunjind – are 1.000 de kilometri de rețea principală, acolo unde se produc principalele pierderi. Din acești 1.000 de kilometri, conductă mai nouă de zece ani este de ordinul a 100 din 1.000 de kilometri și există inclusiv bucăți de conductă de 40 de ani”, a precizat edilul, miercuri seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a vorbit și despre gradul de îndatorare, dar și despre creșterea prețurilor la termoficare.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Nicușor Dan, pe B1 TV, despre reabilitarea rețelei de termoficare din București
„Bucureștiul – la fel, rotunjind – are 1.000 de kilometri de rețea principală, acolo unde se produc principalele pierderi. Din acești 1.000 de kilometri, conductă mai nouă de zece ani este de ordinul a 100 din 1.000 de kilometri și există inclusiv bucăți de conductă de 40 de ani. S-a făcut un proiect de înlocuire a conductelor – cu conductă nouă, preizolată, tehnologia de azi, care rezistă 40-50 de ani – și acest proiect a avut două etape. A avut o fază din bugetul local, de 63 de kilometri, și încă o fază finanțată din fonduri europene, eu am semnat contractul cu Comisia la începutul mandatului, de 210 kilometri. Din păcate, lucrările acestea nu pot să se facă simultan, adică nu poți timp de cinci luni să spui `oprim apa caldă în București pentru că lucrăm la conductă`, deci lucrările acestea trebuie să fie făcute etapizat. Eu, în momentul în care am venit, am semnat pe de o parte acest contract cu Comisia Europeană pe finanțarea a 210 kilometri, însă am mai avut o restanță din acel lot de 63 de kilometri din care se făcuseră 10. Am dat 13 către compania municipală Energetica, care s-a și apucat și a făcut vreo 9 din ei”, a declarat primarul general.
El spune că restul de 40 au fost structurați pe patru loturi.
„Pe ceilalți 40 i-am împărțit pe patru loturi și i-am scos la licitație. Din păcate, pe de o parte, când am venit aveam conturile blocate și n-ar fi venit nimeni la licitație la o primărie cu conturile blocate. După aceea i-am scos la licitație și licitația a durat un timp. Două loturi au fost adjudecate. Am avut și ghinionul că au sărit prețurile la fier și la toate materialele de construcție. Din celelalte două am indexat indicatorii și 10 din cei 20 i-am atribuit din nou către compania Energetica, care se apucă să lucreze chiar din iarna asta. Pentru anul viitor avem fond de lucru pentru toți acești 40 de kilometri care ne-au rămas, 44 cu resturile din cei 63, și abia după ce îi terminăm pe aceștia, că așa e tehnic din păcate, cum v-am spus, nu se poate lucra simultan, o să avem până atunci licitația finalizată și o să putem să lucrăm pe cei 210 kilometri”, a adăugat Nicușor Dan.