Nicușor Dan susține că Bucureștiul ar trebui să respecte Planul Urbanistic General din 2000, prin care ar trebui să fie realizate spații pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Totodată, edilul spune că dezvoltarea de tip blocuri între blocuri trebuie să înceteze. Mai mult decât atât, Dan a mai precizat și faptul că autorizațiile care au fost deja date pentru construcția blocurilor nu vor fi anulate, dar vor fi oprite construcțiile neaurotizate.
Edilul este de părere că în 2000 când a fost realizat Planul Urbanistic General, el a fost întocmit într-un mod echilibrat, în el fiind prevăzute spații de locuit, pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi.
Reamintim că Nicușor Danva solicita Consiliului General al Municipiului București (CGMB), în ședința din 26 februarie,suspendarea pentru doi ania acestor Planuri Urbanistice Coordonatoare. Documentațiile, aprobate de majoritatea PSD-ALDE din CGMB sub administrația Firea, permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.
În cazul în care PUZ-urile de sector ar fi suspendateîn ședința Consilului General, Nicușor Dan a precizat că Bucureștiul va funcționa după Planul Urbanistic General, pe care constructorii trebuie să îl respecte.
„În anul 2000, când s-a făcut Planul Urbanistic General (PUG), adică legea de construire în București, el s-a făcut echilibrat, în sensul că în el s-au prevăzut locuri de locuit, locuri pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Noi, ca administrație locală, de 20 ani de ani n-am fost în stare să facem din acele spații verzi care erau teoretice, dar pentru care se păstrase locul în PUG, spații verzi efective.
Asta nu înseamnă că acum trebuie să le construim. Asta înseamnă că acum trebuie să luăm bani europeni ca să le facem acum, ce n-am făcut acum 20 de ani și să nu punem bloc lângă bloc, mai ales în situația în care noi avem o problemă uriașă de poluare a aerului, care generează probleme respiratorii la zeci de mii de copii care generează probleme și respiratorii și cardiovasculare la zeci de mii de persoane vârstnice (…) Pare că dacă aceste planuri de sector dispar, nu mai avem nicio reglementare. Nu! Avem o reglementare din 2000, PUG, care este mult mai bună decât aceste planuri de sector, pentru că este o dezvoltare echilibrată”, a declarat primarul Nicușor Dan, la Digi24.
Edilul a anunțat că un Plan Urbanistic General actualizat ar putea fi gata în 2 ani, iar până atunci, în Capitală ar trebui să fie respectat cel din 2000.
„O să venim cu un PUG actualizat în doi – trei ani, pentru că durează să pui toate elementele cap la cap. Dar asta nu înseamnă că până atunci nu trebuie să respectăm PUG-ul. În acesta există terenuri care au funcția de spațiu verde. Ele n-au fost amenajate, pentru că așa s-a întâmplat cu administrația publică locală. Noi trebuie să le amenajăm. Există bani europene pentru asta”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul a explicat că autorizațiile de contrucție pentru imobile, deja date, nu vor fi anulate, dar vor fi întrerupte constricuțiile neautorizate care nu respectă legea din Capitală.
„Mare parte din problemă vine din faptul că Primăria Capitalei nu a făcut Registrul spațiilor verzi. Dacă l-ar fi făcut – problema cea mai mare este la spațiile verzi dintre blocuri – nu ar fi fost niciodată retrocedate acele spații.
Acum suntem într-o situație mixtă în care avem spații în proprietatea Municipalității și de care nu s-a îngrijit nimeni și spații verzi care au proprietari privați. Asta nu înseamnă că tu, care ești privat, poți să contruiești acolo un bloc de 10 etaje.
Dacă Consiliul General suspendă vineri PUZ-urile de sector, nu se va mai construi după PUZ-urile acelea, ci după PUG. Asta înseamnă că pe malurile lacurilor nu vom mai avea blocuri de 14-20 de etaje, ci locuri de promenadă, locuri în care poți să faci sport, locuri în care poți să te duci cu copiii să înoate”, a mai precizat Nicușor Dan, pentru sursa citată mai sus.