Nicușor Dan, despre modificările care apar în Extrasul de Carte Funciară, la doar o zi după scandalul privind planșeul Unirii: Va apărea ceea ce e normal, că noi, Municipiul București, suntem proprietarii acelui teren (VIDEO)

Publicat: 15 10. 2024, 20:24
Actualizat: 15 10. 2024, 20:26
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit despre intabularea zonei Pieței Unirii și a explicat în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, ce modificări au fost efectuate, azi, pe 15 octombrie 2024,  în Extrasul de Carte Funciară, care se referă la terenul din Piața Unirii, unde a avut loc scandalul privind planșeul Unirii.

Astfel că, azi, pe 15 octombrie 2024, s-a efectuat o modificare prin care înțelegem că de la Administrația Apelor Române se întoarce la Primăria Capitalei.

„Cei de la Cartea Funciară nu au intabulat subteran, ci au intabulat suprateran și nu au intabulat 4000 m², au intabulat 40.000 m²”

Primarul General a fost întrebat ce reprezintă acest document și la ce se referă.

“Cartea Funciară este un registru național, e un registru de publicitate, astfel încât, de exemplu, dumneavoastră, dacă vreți să cumpărați un apartament, să fiți sigur că el n-a fost vândut altuia înainte și că proprietarul e cel real. Deci un mecanism de informare. În acest mecanism de informare se mai întâmplă erori, cum s-a întâmplat cu această intabulare de acum 2 luni, Adică Apele Române nu aveau intabulat cursul apei de sub parc și s-au dus la Oficiul de cadastru și au spus vrem să intabulăm acolo. Ne-au cerut și nouă acordul, noi fiind, cum am spus, proprietarii terenului de deasupra, al întregului parc.

Noi ne-am dat, evident, acordul ca ei să-și intabuleze sub noi cursul apei, așa cum e firesc. Ca să înțelegeți și mai bine, la Piața Universității este un parcaj subteran și acolo există 2 cărți funciare. Este o Carte Funciară a subsolului, unde e parcarea, și este Cartea Funciară a terenului de deasupra, unde sunt statuile, ceea ce e absolut firesc, că sunt 2 proprietari diferiți, 2 regimuri diferite. Și așa s-a întâmplat și aici. Ei s-au dus la Cartea Funciară și au zis vrem să ne intabulăm cursul de apă, care are 4000 m² și, dintr-o eroare, acum o să vedem, ar trebui cercetat cine a făcut această eroare… cei de la Carte Funciară nu au intabulat subteran, ci au intabulat suprateran și nu au intabulat 4000 m², au intabulat 40.000 m², adică și parcul, și bulevardele care sunt în jurul parcului.

Ceea ce este nefiresc este că, bun, să zicem că a fost o eroare, dar în baza acestei erori, instituția numită Apele Române, o instituție a statului român, a semnat un parteneriat cu Primăria Sectorului 4, prin care i-a dat în administrare ceva ce ea știa că n-are, parcul care este suprateran”.

„Eu nu exclud posibilitatea ca asta să fi fost premeditat”

Întrebat dacă o eroare materială ar putea să mascheze, de fapt, o ilegalitate, Nicușor Dan a răspuns:

“Eu nu exclud posibilitatea ca asta să fi fost premeditat și tocmai de aia trebuie să cercetăm, să vedem cum s-a produs această eroare.

Adică sunt trei instituții care au acționat în baza unei erori, care era flagrantă, evidentă. E instituția Apele Române, apoi primarul Sectorului 3, care a dat autorizație și instituția primarului Sectorului 4, care a început lucrările, deși era evident că acolo e domeniul public al municipiului București”.

Chestionat dacă modificare de astăzi în Cartea Funciară reprezintă o îndreptare a unei erori materiale, Nicușor Dan a spus: “Este îndreptarea acestei erori, da. Deci în Cartea Funciară va apărea ceea ce e normal, că noi, municipiul București, suntem proprietarii acelui teren, adică este domeniul public al municipiului București”.