Nicușor Dan: Dacă sporurile angajaților din Primăria Capitalei sunt ilegale, vor fi eliminate

Nicușor Dan: Dacă sporurile angajaților din Primăria Capitalei sunt ilegale, vor fi eliminate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, Primarul General ales al Capitalei, a declarat că, după ce își va începe mandatul, va elimina toate sporurile angajaților din PMB, în cazul în care se va constata că acestea sunt ilegale. Precizările lui Dan, pentru RFI, vin după ce Adevărul a dezvăluit că sporurile pentru condiții vitrege de muncă sunt o regulă în Primăria Generală. Șoferul angajat la Primărie, de exemplu, ia 4.093 de lei pe lună și un spor de 523 de lei.

Nicușor Dan, promisiuni de eliminare a sporturilor acordate ilegal în Primăria Capitalei

Primarul General ales al Capitalei, Nicușor Dan, a promis că va face verificări odată ce-și va începe mandatul și, dacă va constata că sunt sporuri acordate ilegal, le va elimina.

„Tot ce pot să fac și promit că fac este să verific că aceste sporuri sunt acordate cu respectul legii și dacă cumva ele nu sunt acordate cu respectul legii, nu o să mai fie acordate”, a declarat Dan, miercuri, pentru RFI.

Acesta a mai afirmat că i se pare „nerezonabil” faptul că șoferul Primăriei Capitalei primește spor de pericol.

„Încă nu am datele cu privire la amplasarea vreunei antene în interiorul Primăriei, dar chiar dacă ar exista o antenă în interiorul Primăriei și ar exista niște norme care să impună acordarea unor sporuri pentru oamenii care stau în instituție, acest spor nu se aplică șoferului care circulă prin oraș, care trăiește în oraș, cum trăim fiecare dintre noi”, a mai declarat Primarul General ales al Capitalei.

Anterior, el afirmase că vor urma și demiteri în administrație.

Angajații de la Primăria Capitalei primesc sporturi pentru condiții vitrege de muncă

Declarațiile vin în contextul în care Adevărul a dezvăluit că angajații Primăriei Generale primesc sporuri pentru condiții vitrege de muncă.

Un muncitor necalificat, de exemplu, ia un salariu de bază de 3.725 de lei, la care se adaugă un spor pentru condiţii vătămătoare de 476 de lei. Un muncitor calificat primește un salariu de 3.988 de lei, plus un spor de condiţii vătămătoare de 510 lei.

Șoferul care îi duce pe directorii din instituție unde au nevoie ia 4.093 de lei pe lună. Și el beneficiază de un spor de 523 de lei.

Cei care se ocupă de stenodactilografie pot ajunge, cu tot cu spor, la un salariu de aproape 5.000 de lei.

Bufetierii și paznicii de la Primăria Capitalei au salarii care, cu tot cu spor, ajung și la 4.500 de lei.

Asta în condițiile în care, susține Nicușor Dan, Primăria Capitalei este în „faliment financiar” pentru că are datorii de circa 4 miliarde și pentru că administrația Firea a cheltuit în patru ani bugetul pe cinci ani.

Primăria Capitalei: Salarizarea e calculată în conformitate cu legislația în vigoare

Primăria Capitalei a transmis, însă, că „ modul de calcul al salariilor acordate angajaților este cel prevăzut de legislația în vigoare în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Astfel, salariile s-au stabilit în urma consultării cu sindicatele și cu reprezentanții salariaților și au fost aprobate de CGMB (în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017, art.11). Totodată, la stabilirea salariilor pe fiecare funcție prevăzută de legea citată s-a avut în vedere salarizarea pe funcții din administrația locală, la nivel național”.

PMB a mai susținut că salariile publicate sunt brute, prin urmare, în medie, 41,5% reprezintă contribuțiile către bugetul de stat și la bugetele asigurărilor sociale.

„În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale”, a mai explicat Primăria Generală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”