Nicolae Robu a fost chemat, vineri dimineață, la sediul DNA Timișoara într-o cauză legată de emiterea unei autorizații de construire. Fostul primar al Timișoarei are calitatea de suspect.
UPDATE: Nicolae Robu a declarat că se consideră nevinovat deoarece el niciodată nu a semnat vreun document care să nu aibă avizele de legalitate: „Niciodată, dar niciodată nu am semnat un document care să nu aibă în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege și de procedurile interne drept garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. La cabinetul meu nici măcar nu intra. La mine acolo, nu intra un document dacă nu avea semnăturile prealabile”.
„Primarul nu poate verifica toate dosarele, vă dați seama. (…) Primarul nu poate verifica tot, în primul rând, primarul nu are expertiza pentru toate domeniile de activitate a unei primării. Pe de altă parte, presupunând că dispune de această expertiză, nu are timpul fizic pentru asta, doar de aceea există un aparat de specialitate în instituție, să-și facă fiecare treaba, să răspundă fiecare pentru ce face”, a mai afirmat Robu, potrivit G4Media.
Acesta a spus că a fost citat în calitate de suspect și că nu a văzut semnătura de pe act, dar „presupun că e semnătura mea acolo”.
Nicolae Robu a insistat că e „foarte liniștit” pentru că știe că nu am comis nicio ilegalitate.
El a mai precizat că nu crede că acest dosar îi va afecta o eventuală candidatură în alegeri: „Eu cred că cetățenii pot evolua cu mintea domniile lor, cu sufletul domniilor lor și vor decide corect”.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Dosarul a fost deschis după ce, în 2018, un timișorean a constatat că noua construcție de lângă casa sa din cartierul Fratelia s-a transformat într-o clădire imensă, cu opt apartamente, deși trebuia să fie un „duplex cu două unități locative și două SAD-uri”. Timișoreanul a mers să se plângă la primărie, condusă atunci de Robu, dar funcționarii l-au ignorat. Așa că el împreună cu o vecină s-au adresat instanței, notează PressAlert.
Cei doi au obținut definitiv anularea autorizației de construire emisă de funcționari prin încălcarea legii și în baza căreia investitorul imobiliar a ridicat clădirea respectivă. La finalul anului trecut, pe fir a intrat și DNA Timișoara, care a început audierile.
Acum, procurorul de caz a dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți, oameni din administrație care și-au pus semnătura pe autorizația de construire, scrie PressAlert. Ar fi vorba despre arhitectul-șef Sorin Ciurariu – acum în aceeași funcție la Primăria Arad, Simona Drăgoi – atunci secretar general interimar al primăriei, Gabriela Borcsi – atunci șef Serviciu Autorizări și Certificări în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucreția Croitoru – consilier la Urbanism în 2018 și de un arhitect. O altă persoană vizată este arhitectul Miron Șuteu, cel care a întocmit documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire.
Și lui Nicolae Robu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. El a refuzat să dea declarații în fața jurnaliștilor.