Câți ani de închisoare riscă Nicolae Bănicioiu, deputatul rămas fără imunitate parlamentară
Deputatul Nicolae Bănicioiu, acuzat de DNA că a luat mită, a rămas fără imunitate parlamentară. Fostul ministru al Sănătății poate fi urmărit penal. Deși votul a fost secret, cu bile, atât deputații PSD, cât și cei de la PNL, USR și PMP au votat la vedere, în favoarea ridicării imunității. Bănicioiu este acuzat de procurorii anticorupție de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, iar dacă acuzațiile se vor dovedi în instanță, fostul ministru riscă pedeapsa cu închisoarea.
Nicoale Bănicioiu poate fi urmărit penal: Fostul ministru al Sănătății, rămas fără imunitate parlamentară
Potrivit DNA, Nicolae Bănicioiu ar fi primit 1,2 milioane de lei (246.000 de euro) și 2,6 milioane de lei (533.000 de euro) în calitate de ministru al Tineretului, apoi de ministru al Sănătății.
”În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”, se arată în comunicatul procurorilor DNA. Este vorba despre numirea în funcții de manageri de spitale a unor persoane agreate de respectivii oameni de afaceri.
Procurorii DNA mai menționează că cei doi manageri au ajuns la conducerea unor spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, astfel că firmele controlate de afaceriști aveau contracte de achiziții cu aceste unități medicale. Totodată, Ministerul condus de Nicolae Bănicioiu ar fi dispus ”alocarea de sume de bani spitalelor publice (…) cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare”.
Legătura dintre Băncioiu și afaceriști ar fi continuat și după ce acesta a devenit ministru al Sănătății. Astfel, procurorii mai susțin că în perioada 2014 – 2015, Bănicioiu ar fi primit de la aceștia, ”prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru”.
Ce pedeapsă cu închisoarea ar putea primi Nicolae Bănicioiu pentru faptele de care este acuzat
Dacă aceste fapte vor fi dovedite, fostul ministru al Sănătății riscă o pedeapsă cu închisoarea.
Potrivit Codului Penal, infracțiunea de trafic de influență, definită drept ”pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri”, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Tot cu 2 până la 7 ani de închisoare se pedepsește și luarea de mită, adică ”fapta funcționarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”.
În cazul mai multor pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte.
Nicolae Bănicioiu a ocupat funcția de ministru al Tineretului în guvernarea Ponta, între anii 2012 și 2014. Ulterior, din martie 2014, până în decembrie 2015, el a fost ministrul Sănătății, tot în Guvernul condus de Victor Ponta, care a demisionat după tragedia din clubul Colectiv.