Ministerul Sănătății a trimis un comunicat de presă în care condamnă „practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice”. Reacția vine după ce procurorii DNA au descins la mai mulţi medici şi famacişti din şapte judeţe, dar şi din Capitală, într-o serie de percheziții ce vizează fapte de corupție ce ar fi avut loc în perioada 2012-2015.
Având în vedere perchezițiile organelor de anchetă la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, Ministerului Sănătății precizează că practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice sunt condamnate de minister.
Mai mult de atât, Ministerul Sănătății consideră că, stoparea acestui tip de comportament a unei părți a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical și pacienți deopotrivă.
„Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul și care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului național de sănătate și actualizarea prețurilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obțină comision pentru îndrumarea pacienților către un furnizor sau altul . Astfel de anchete ca cea de astăzi sperăm să descurajeze faptele de corupție, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății”, potrivit comunicatului.