Scrisoare deschisă pentru respectarea drepturilor omului în Turcia. Membrii Centrului de Resurse Juridice şi mai multe organizaţii de jurişti şi sindicalişti au trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului şi ministrului de Externe, Lazăr Comănescu. Semnatarii cer ca autorităţile să ia masuri pentru respectarea independenței justiției și a statului de drept în Turcia, informează B1 TV.
Organizaţiile semnatare ale scrisorii-deschise condamnă represaliile și arestările masive ce au avut loc după lovitura de stat din Turcia. Ele nu fac decât să intensifice tendința de deteriorare a situației drepturilor omului în Turcia din ultima perioadă, susțin cei care au semnat documentul.
Aceștia se declară îngrijoraţi și în legătură cu legalitatea măsurilor luate de oficialitățile turce în ultimele zile.
"Domnule președinte, domnule prim ministru, domnule ministru de Externe, până în acest moment, v-ați exprimat public doar speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al țării noastre, iar stabilitatea țării e esențială pentru arhitectura de securitate regională și europeană. Nici un oficial român nu a exprimat însă, până în acest moment, vreo poziție cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului și a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situației din Turcia", se precizează în scrisoare.
Semnatarii documentului susţin că este inacceptabil ca acest lucru să fie ignorat complet, în condițiile în care există indicii solide, spun ei, cu privire la riscul sporit de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.
"Domnule președinte, domnule prim ministru, domnule ministru de Externe, vă solicităm să acționați în concordanță cu valorile care stau la baza comunității transatlantice, din care România face parte și să luați poziție față de evoluțiile alarmante din aceste zile din Turcia, să faceți demersurile necesare, care se înscriu în limitele mandatului democratic pe care îl aveți de la poporul român, pentru a reafirma necesitatea respectării, în aceste zile fierbinți, a drepturilor omului, a independenței justiției și a statului de drept în Turcia", cer autorii scrisorii.
Printre organizaţiile semnatare se numără Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, dar și Uniunea Națională a Judecătorilor.