Nutriționistul Mihaela Bilic a subliniat că, pentru un adult, legumele ar trebui să ocupe jumătate din farfurie. În schimb, pentru copii, legumele ar trebui să reprezinte doar un sfert din porție.
Mihaela Bilic a discutat despre compoziția ideală a unei farfurii și cum să pregătim o salată sănătoasă. „Când gătim legumele, ele se înmoaie, pentru că fibrele în contact cu căldura și cu apa se umflă și se înmoaie și o parte din vitamine se pierd.
Cu cât fierbem și gătim mai mult legumele, vitamina C este cel mai repede și mai drastic afectată și o parte din vitaminele B”, explică medicul nutriționist.
Mihaela Bilic ne încurajează să optăm pentru legume care sunt gătite doar parțial, chiar și atunci când sunt mai crocante. Această abordare nu aduce niciun dezavantaj, ci, dimpotrivă, aduce beneficii semnificative în ceea ce privește aportul de vitamine și nutrienți esențiali.
Este adevărat că uleiul de măsline și cel de floarea soarelui sunt apreciate pentru gustul special pe care îl conferă mâncărurilor. Cu toate acestea, nutriționistul avertizează că aceste uleiuri pot fi considerate „dușmanii mâncărurilor de legume” dacă nu sunt folosite cu moderație. Prin urmare, este recomandat să evităm utilizarea excesivă sau să fim foarte atenți la cantitatea folosită, limitându-ne la o singură lingură pentru a menține echilibrul nutrițional, potrivit Click.
„Legumele, majoritatea, au sub 30 de calorii pe suta de grame. În schimb, o lingură de ulei are 100 de calorii și, atunci, fie că facem o salată, fie că facem o mâncare gătită, dacă am pus foarte mult ulei am stricat echilibrul nutrițional. Uleiul este dușmanul mâncărurilor de legume. Evităm să prăjim legumele și să adăugăm mult ulei în tocănițe și salate”, a mai dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.