„Ni le va trimite înapoi în farfurie”. Cum ne pot afecta gunoaiele aruncate pe plajă sănătatea

„Ni le va trimite înapoi în farfurie”. Cum ne pot afecta gunoaiele aruncate pe plajă sănătatea
Sursa foto: Pixabay

Finalul de sezon estival scoate la suprafață gunoaiele lăsate în urmă de turiști. Zeci de voluntari, majoritatea elevi, au participat la o activitate de ecologizare a plajelor din Constanța. Specialiștii atrag atenția la faptul că deșeurile care sunt aruncate pe plajă pot afecta atât sănătatea animalelor marine, cât și a noastră.

Plajele de pe litoralul românesc – teren pentru o activitate de ecologizare

Cele mai frecventate plaje din Constanța au fost ecologizate cu ajutorul unei echipe de voluntari.

„Am găsit foarte multe mucuri de ţigară, paie şi alte d-alea, beţisoare de lemn de la îngheţată şi cam atâta…foarte multe mucuri de ţigară”. „Chiştoace de ţigară, paie, plastic în general, foarte multe capace, am găsit chiar şi şerveţele umede”, au declarat elevii, pentru Observator News.

Aruncatul mucurilor de țigară în natură este sancționat cu amenzi uriașe, însă, pe plaje, nimeni nu este responsabil de urmărirea cui și unde le aruncă. Chiar dacă mucurile de țigară sunt considerate poluanți periculoși și chiar dacă există suficiente coșuri de gunoi, în lipsa unei autorități care i-ar putea sancționa, românii aruncă nestingheriți resturile de țigară.

„Sunt zeci de mii de mucuri de ţigară pe cele 9 sectoare de plaj, apoi avem elementele de plastic cu dimensiuni cuprinse între 2.5 si 50 de cm, avem beţişoarele de amestecat în băuturile calde, avem capacele de la sticlele de băuturi, resturi de ambalaje, de asemenea mai întâlnim şi pungile din plastic. Întâlnim în mod frecvent scutece, recipiente de la medicamente”, a declarat Angelica Paiu, manager ONG Mare Nostrum, pentru Observator News.

Efectele nocive asupra viețuitoarelor marine

Problema nu este doar igiena şi disconfortul celorlalţi turişti, specialiştii avertizează că resturile aruncate la întâmplare pot fi letale pentru vietăţile marine şi ne pot afecta sănătatea chiar şi nouă.

„Astea pe timpul iernii se vor mărunţi, ajung dacă bate un vânt de vest ajung în apă şi marea valurile, le va mărunţi şi ni le va trimite înapoi în farfurie cu hrană pe care o luăm din mare, respectiv scoici, gastropode adică melci şi bineînteles peşti”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe, pentru Observator News.

Cea mai murdară plajă din acest sezon estival

La final de sezon, administratorii de plaje sunt obligați sa curețe plajele si să le aducă la starea lor inițială. După acest sezon estival, cea mai murdară plajă este cea din Vama Veche, iar cea mai curată se află în Constanţa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`