New York Times despre criza din România: Alegerile nu pot fi câștigate cu mesajul „Rusia este rea”
New York Times consideră situația din România cea mai mare „dezordine politică” de la Revoluția din 1989 și notează că alegerile prezidențiale nu pot fi câștigate cu mesajul „Rusia este rea”.
România a ales un nou Parlament, extrem de fragmentat
Stăpânită de cea mai gravă perioadă de turbulenţe politice din ultimele decenii, România a ales un nou Parlament, extrem de fragmentat, împărţit între partidele de centru pro-occidentale şi naţionaliştii anti-sistem care doresc să slăbească legăturile ţării cu Occidentul.
Rezultatele oficiale anunţate luni au arătat că Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a obţinut cele mai multe voturi în alegerile legislative desfăşurate duminică, încetinind elanul forţelor de extremă dreaptă, revigorate de avansul şocant obţinut la 24 noiembrie în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Însă social-democraţii de centru-stânga, care au intrat şi au ieşit de la guvernare timp de decenii, au fost departe de a obţine o majoritate, au doar 22% din voturi, în timp ce prezenţa puternică a trei partide de extremă dreapta, favorabile Rusiei, ar putea face dificilă formarea unui guvern stabil, angajat să menţină România aliniată cu Occidentul, scrie cotidianul american.
Alegerile au lăsat România cu un „Parlament fragmentat”, împărţit între tabere ostile, a declarat analistul Radu Magdin. Dar, a adăugat el, social-democraţii ar putea însăila o coaliţie şubredă, deoarece adversarii lor ultraconservatori, deşi uniţi în ostilitatea lor faţă de establishment, „sunt triburi separate, care se urăsc reciproc”.
De asemenea, românii se pregăteau pentru vremuri tulburi după ce, săptămâna trecută, Curtea Constituţională a ordonat renumărarea buletinelor de vot din primul tur al cursei prezidenţiale, în urma plângerilor privind nereguli din partea unuia dintre candidaţii perdanţi.
Luni, însă, Curtea a validat scrutinul şi a exclus posibilitatea de a dispune repetarea votului prezidenţial.
Cea mai mare „dezordine politică” de la Revoluția din 1989
Rezultatele votului prezidenţial au aruncat România – membră a Uniunii Europene şi pivot al apărării NATO împotriva Rusiei şi al ajutorului acordat Ucrainei la Marea Neagră – într-o dezordine politică, cea mai gravă de la răsturnarea şi executarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu în urmă cu 35 de ani, consideră New York Times.
Potrivit cotidianului american, avansul lui Georgescu în primul tur al cursei prezidenţiale a uimit clasa politică din România, dar şi aliaţii săi din NATO, alarmaţi de ostilitatea sa deschisă faţă de alianţa militară occidentală, de laudele sale la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin şi de omagiile aduse fasciştilor antisemiţi notorii din România în anii 1930 şi începutul anilor 1940 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Lasconi, şi ea considerată un outsider, s-a aliniat opiniei generale în favoarea Uniunii Europene şi în opoziţie faţă de Rusia şi războiul său din Ucraina. În opinia New York Times, concentrarea sa asupra geopoliticii, în locul problemelor de bază, i-ar putea afecta şansele.
Deşi „românii nu sunt în mod natural favorabili Rusiei” şi se opun invaziei acesteia în Ucraina, „nu poţi câştiga alegerile în România vorbind tot timpul despre cum Rusia este rea”, notează cotidianul.